Președintele CNCD: O decizie privind declarațiile Gabrielei Firea va fi luată cel târziu săptămâna viitoare

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a anunțat luni că o decizie în ceea de privește sesizările depuse în cazul declarațiilor social-democratei Gabriela Firea ar putea fi luată "cel târziu săptămâna viitoare".

El a precizat că din punctul de vedere procedural instituția pe care o conduce a îndeplinit cerințele necesare și a arătat că nici Gabriela Firea și nici avocatul acesteia nu au venit la CNCD, în vederea exprimării dreptului la apărare.

''Gabriela Firea a anunțat că va sosi la CNCD, ulterior a spus că va fi reprezentată de un avocat. Avocatul a spus că întârzie. Am așteptat și nu a mai venit nici avocatul. E opțiunea unei părți să răspundă sau nu la o citație care vine de la CNCD. (...) Procedural am îndeplinit cerințele, au avut posibilitatea să-și exprime dreptul la apărare. Au mai sosit încă două plângeri în acest caz, una de la Andreea Paul și una de la o altă persoană fizică. Acestea se vor conexa și se va face un raport asupra dosarului, care va fi supus dezbaterii Colegiului Director. (...) Sper ca cel târziu săptămâna viitoare să ne putem pronunța asupra acestei spețe. Procedural, Colegiul poate să ajungă la concluzia că aceste declarații sunt în limita libertății de exprimare și nu constituie o faptă de discriminare sau contrariul (...), caz în care Colegiul poate să aplice sancțiune începând de la avertisment sau amendă contravențională'', a explicat președintele CNCD.

Vicepreședintele PNL Iași, Alexandru Muraru, a sesizat săptămâna trecută CNCD în legătură cu declarațiile Gabrielei Firea referitoare la Klaus Iohannis, cerând sancționarea cu 100.000 lei și obligarea acesteia să-și ceară scuze în mod public. În opinia lui Muraru, declarațiile senatoarei PSD au o gravitate aparte, acestea discriminând o categorie largă de cetățeni ai României care se confruntă cu problema infertilității.

"Crearea unei stereotipii și aducerea în cadrul public a unei asemenea chestiuni intime, menită să demonstreze în mod fals o anumită slăbiciune sau o calitate negativă, este de natură să discrimineze grav dreptul la viață privată, drept fundamental consfințit de Constituția României", susținea Alexandru Muraru într-un comunicat de presă.

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidențiale a PSD, Gabriela Firea, a declarat marțea trecută, într-o conferință de presă, că în toate statele civilizate cei care doresc să ajungă președinți provin din familii complete, sunt căsătoriți, au copii, nepoți, au trecut prin toate etapele vieții.

Ulterior, senatoarea Gabriela Firea a afirmat că sensul declarației sale referitoare la președinții care au copii a fost denaturat de stafful lui Klaus Iohannis "pentru a se victimiza și pentru a-i face să creadă pe românii fără copii" că s-a referit la ei.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

4 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

5 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate