Pricopie: Din inventarul de la Biblioteca Pedagogică lipsesc 28.000 de poziţii. Ministerul se va adresa "organelor de specialitate"

Pricopie: Din inventarul de la Biblioteca Pedagogică lipsesc 28.000 de poziţii. Ministerul se va adresa "organelor de specialitate"

Aproape 28.000 de cărţi, publicate începând din anii '70, lipsesc din inventarul Bibliotecii Pedagogice, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, precizând că ministerul se va adresa organelor de specialitate.

Pricopie: Din inventarul de la Biblioteca Pedagogică lipsesc 28.000 de poziţii. Ministerul se va adresa "organelor de specialitate" (Imagine: Shutterstock)

"Acum avem 28.000 de poziţii de inventar lipsă publicate în anii '70, '80, '90. Când spun poziţii, poate fi un titlu în cinci - şapte exemplare", a spus Remus Pricopie, precizând că a fost întocmit un raport de corpul de control al prim-ministrului, dar şi de cel al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

În acest context, MEN se va adresa "organelor de specialitate", a mai spus Pricopie.

Premierul Victor Ponta a solicitat Corpului de Control al Guvernului să efectueze o anchetă rapidă la Biblioteca Pedagogică, după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a reclamat că 4.000 de cărţi de patrimoniu, 189 datând din perioada 1642-1850, nu au mai putut fi identificate în inventarul instituţiei.

Biblioteca Pedagogică va deveni o secţie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate la sfârşitul anului 2013.

Ministrul Educaţiei declara, în 7 ianuarie, că Biblioteca Pedagogică va continua să funcţioneze, niciun angajat nu va fi concediat şi vor fi plătite salariile. Pricopie preciza că nu se pune problema desfiinţării instituţiei, aceasta urmând să funcţioneze ca "secţie exterioară" a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), cu păstrarea atribuţiilor şi a activităţii.

Totodată, Pricopie a precizat că Biblioteca Pedagogică funcţionează într-o clădire care a fost retrocedată în vara anului 2006.

"Din 2006 şi până în 2013, nu s-a întâmplat nimic la bibliotecă, plouă prin acoperiş, jumătate de milion de volum sunt la subsol, unde este umiditate, nu sunt condiţii de conservare a cărţilor. Şi pentru că în acest moment nu avem o clădire pe care să o destinăm în exclusivitate bibliotecii, am hotărât transferul acesteia, ca secţie distinctă, la Biblioteca Centrală Universitară, dar personalul a îngreunat procesul de transfer şi de aceea am trimis Corpul de control acolo", a declarat Pricopie.

Asociaţiile de Bibliotecari din România au susţinut în schimb că, prin ordonanţa de urgenţă vizând transformarea Bibliotecii Pedagogice în secţie a BCU, "de fapt, se desfiinţează cea mai importantă bibliotecă pedagogică românească, iar consecinţele pentru învăţământul românesc sunt dezastruoase".

Biblioteca Pedagogică Naţională "I.C. Petrescu" a sărbătorit, de curând, 133 de ani de existenţă, arătau acestea într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului. De la 1880, data înfiinţării sale, şi până în prezent, biblioteca şi-a dezvoltat colecţiile în domeniul ştiinţelor educaţiei, cuprinzând întreaga literatură pedagogică naţională şi o valoroasă literatură străină. În colecţiile sale se află bibliotecile unor prestigioase instituţii din trecut, ca Şcoala Normală Superioară, Seminarul Pedagogic Universitar, Casa Şcoalelor, fonduri provenite din bibliotecile lui Alexandru Odobescu şi Titu Maiorescu sau din acelea ale unor renumiţi pedagogi români ca I. Zalomit, Onisifor Ghibu, I.C. Petrescu etc.

De asemenea, în scrisoarea deschisă se menţiona că Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti nu poate prelua mai mult de 50.000 de volume din cele 450.000 câte deţine în prezent Biblioteca Pedagogică Naţională, din cauza spaţiului insuficient de depozitare de care dispune în prezent această instituţie.

Imobilul care a funcţionat ca sediu al Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I.C. Petrescu" este retrocedat încă din anul 2006, însă proprietarii erau dispuşi să-l vândă, conducerea instituţiei încercând atunci să facă demersurile necesare rezolvării problemei clădirii, se mai menţiona în scrisoarea de protest adresată Guvernului.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 Așa o fi?

4 10 poliţişti suspectaţi de luare de mită, „săltaţi” de la un curs de prevenire a corupţiei

5 VIDEO Bătaie generală într-un club de fiţe după ce o „pisi” s-a plâns lui „iubi” că a fost pipăită