Primarul comunei sucevene Slatina, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul comunei sucevene Slatina, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Ilie Gherman, primarul comunei Slatina, județul Suceava, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, după ce a refuzat să finanțeze școala din localitate, deoarece se afla în conflict cu directorul unității de învățământ.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în calitate de primar al comunei Slatina și ordonator principal de credite, Ilie Gherman a refuzat să emită dispoziția bugetară de deschidere de credite pe trimestrul IV al anului 2013 pentru Școala Gimnazială Herla, blocând astfel finanțarea unității de învățământ care s-a aflat în imposibilitate de a achita drepturile salariale cadrelor didactice și personalului auxiliar, aferente lunilor septembrie și octombrie 2013, în sumă totală de 378.319 lei și de a achiziționa combustibil (lemne pentru foc) în sumă de 66.803 lei.

Școala Gimnazială Herla are calitatea de ordonator terțiar de credite, iar primarul comunei Slatina are calitatea de ordonator principal de credite al bugetului local și, potrivit dispozițiilor legale, are obligația să solicite Trezoreriei Municipiului Fălticeni deschiderea de credite în vederea asigurării de fonduri pentru plata drepturilor salariale ale angajaților din cadrul unității de învățământ, precum și pentru cheltuielile materiale necesare desfășurării procesului de învățământ.

În cursul lunii martie 2013, Direcția Generală a Finanțelor Publice Suceava a comunicat Primăriei Comunei Slatina repartizarea pe trimestre a sumelor defalcate din TVA pe anul 2013, aprobată de Ministerul Finanțelor Publice, printre acestea regăsindu-se și sumele pentru finanțarea cheltuielilor de personal din învățământ, precum și cele pentru finanțarea cheltuielilor materiale și a hotărârilor judecătorești din învățământ.

Astfel, Ministerul Finanțelor Publice a repartizat pe trimestrul IV/ 2013, pentru Școala Gimnazială Herla, sumele de 322.800 lei pentru finanțarea cheltuielilor cu personalul din învățământ, 78.700 lei pentru finanțarea hotărârilor judecătorești din învățământ și 115.200 lei pentru finanțarea cheltuielilor materiale din învățământ.

Ulterior, Școala Gimnazială Herla a înaintat către Primăria Comunei Slatina bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul fiscal 2013 cu repartizarea pe trimestre a sumelor defalcate din TVA, sumele aprobate și repartizate pentru finanțarea cheltuielilor din învățământ fiind virate de Ministerul Finanțelor Publice încă din primul trimestru al anului 2013.

Procurorii susțin că Ilie Gherman a cunoscut de la începutul lunii septembrie 2013 că, din data de 1 septembrie 2013, a fost numit un nou director al Școlii Gimnaziale Herla și, întrucât se afla în conflict personal cu acesta, a sistat finanțarea unității de învățământ, blocând în acest fel activitatea acesteia prin imposibilitatea achitării drepturilor salariale către cadrele didactice și personalul auxiliar.

Astfel, Ilie Gherman a interzis angajaților din cadrul Primăriei Comunei Slatina să primească și să înregistreze corespondența cu Școala Gimnazială Herla pentru a se crea o falsă justificare a acțiunilor sale, respectiv lipsa solicitării de emitere a dispoziției bugetare de deschidere de credite pentru trimestrul IV /2013.

Prejudiciul produs în cauză se cifrează la valoarea de 445.122 lei.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Fălticeni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”