PROIECT Cardurile naţionale de sănătate vor fi distribuite gratuit prin poştă

PROIECT Cardurile naţionale de sănătate vor fi distribuite gratuit prin poştă

Prin proiectul Ministerului Sănătăţii, autorităţile reglementează cadrul legal privind modalitatea de distribuţie către asiguraţi a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit Ministerului, introducerea cardului naţional va îmbunătăţii mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Astfel, cardul naţional de sănătate reprezintă un mecanism suplimentar de control pentru evidenţele, raportările şi decontările serviciilor medicale, asigurând accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale necesare în caz de urgenţe medicale, precum şi valorificarea tehnologiilor actuale privind accesul şi schimbul de date în condiţii de deplina siguranţă si protecţie a datelor cu caracter personal, conform legislaţiei în vigoare şi recomandărilor Uniunii Europene, se arată în nota de fundamentare a proiectului, potrivit Mediafax.

După personalizarea cardurilor naţionale de către Centrul Naţional Unic, Compania Naţională „Imprimeria Naţională” SA va realiza sortarea cardurilor naţionale pe case de asigurări de sănătate şi medici de familie, pe baza datelor puse la dispoziţie de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Imprimeria predă cardurile naţionale Ministerului Sănătăţii pe bază de proces-verbal, care le transferă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu titlu gratuit.

CNAS pune la dispoziţia Imprimeriei Naţionale, pe bază de proces-verbal de custodie, pe responsabilitatea sa, cardurile naţionale, în vederea distribuirii acestora, potrivit legii. Compania „Imprimeria Naţională” SA va asigura transportul cardurilor naţionale, în condiţii de siguranţă, la sediul operatorului de servicii poştale desemnat de CNAS, în condiţiile legii, prevede acelaşi proiect.

Pentru plata cardurilor, Ministerul Sănătăţii şi CNAS încheie un contract cu Imprimeria Naţională, iar distribuirea lor se realizează prin servicii poştale.

Potrivit legii, procedura de achiziţie pentru contractarea serviciilor poştale în vederea distribuţiei cardurilor naţionale de sănătate se derulează de CNAS. Pentru desemnarea operatorului de servicii poştale, vor fi avute în vedere cerinţe specifice ţinând cont de caracterul de proiect de utilitate publică de interes naţional al Sistemului Naţional Cardul de Asigurări Sociale de Sănătate.

Apoi, cardurile personalizate şi ambalate vor fi transportate în condiţii de siguranţă de operatorul de servicii poştale desemnat de CNAS.

Cardurile, distribuite prin Poştă

„Distribuţia cardurilor naţionale se realizează prin servicii poştale care să dovedească primirea cardului de către asigurat, cu minim două prezentări la adresa de domiciliu a titularului. Operatorul de servicii poştale va face dovada predării cardurilor către asiguraţi pe bază de borderou, care va cuprinde semnăturile de primire ale acestora. Borderoul va fi întocmit pe fiecare casă de asigurări de sănătate şi va fi predat lunar acesteia împreună cu eventualele carduri nedistribuite asiguraţilor. În situaţia în care, după două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe bază de document justificativ, cardul naţional nu a putut fi predat titularului, distribuitorul va asigura transportul şi va preda cardul nedistribuit casei de asigurări de sănătate în raza căruia se află domiciliul asiguratului, pe bază de borderou centralizator”, se arată în proiect.

Asiguraţii care nu au fost găsiţi acasă îşi vor putea lua cardurile de la sediul caselor de asigurări de sănătate teritoriale, iar dacă nu se vor prezenta nici la sediul caselor de sănătate, cardurile vor fi arhivate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite în condiţiile legii, actele să fie distruse.

Pe de altă parte, cardurile predate caselor de asigurări de sănătate de către asiguraţi, ca urmare a unor defecţiuni tehnice, erori ale informaţiilor înscrise sau care nu pot fi utilizate din motive tehnice de funcţionare vor fi returnate Imprimeriei Naţionale, pe bază de borderou centralizator, iar aceasta, în termen de 30 de zile lucrătoare de la returnare, retipăreşte cardurile respective şi le transmite

operatorului de servicii poştale pentru distribuţie.

Opt milioane de carduri au fost deja făcute

Plata serviciilor de distribuţie se suportă din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi se realizează pe baza contractului încheiat de CNAS cu operatorul de servicii poştale desemnat în condiţiile legii.

Potrivit CNAS, până acum au fost făcute opt milioane de carduri.

Fostul preşedinte al CNAS, Cristian Buşoi, anunţa în 4 februarie că pacienţii vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control, începând din ianuarie 2015, producţia şi distribuirea acestuia fiind prevăzută să se încheie până la sfârşitul lunii septembrie 2014.

„Imprimeria Naţională şi Serviciu de Distribuţie Paşapoarte care se ocupă cu personalizarea datelor au atins recordul de 55.000 de carduri pe zi, lucrând în trei schimburi, şapte zile din şapte. În acest context, ritmul de un milion de carduri pe lună va creşte la 1,5 milioane, astfel încât, până la sfârşitul lunii septembrie, să fie terminată atât producţia cât şi distribuţia tuturor cardurilor”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cristian Buştoi a precizat, tot atunci, că până pe 3 februarie au fost realizate 5.399.000 de carduri, iar alte 9,5 milioane vor fi realizate în primele şase-şapte luni, fiind estimat ca termen sfârşitul lunii august. El a adăugat că în acest fel distribuţia celor 15 milioane de carduri poate fi încheiată la sfârşitul lunii septembrie, pentru ca în ultimul trimestru să fie implementat sistemul.

„De la 1 ianuarie 2015, orice serviciu medical va fi oferit doar cu prezentarea cardului electronic”, a mai spus Buşoi.

Buşoi a precizat că cititoarele de card trebuie luate de fiecare furnizor din bugetul propriu, cele mai ieftine fiind între 30 şi 50 de euro.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Din 2015, cardul de sănătate devine obligatoriu. Peste 5,4 milioane de carduri au fost realizate până în prezent

Imprimeria Naţională a tipărit până în prezent 5,4 milioane de carduri naţionale de sănătate, care ar putea deveni funcţionale începând cu luna octombrie 2014. Anunţul a fost făcut de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, care susţine că din martie va fi testat şi dosarul electronic al pacientului, într-un proiect pilot. Din 2015, cardul devine obligatoriu pentru asiguraţi.

Peste 4 milioane de carduri de sănătate au fost tipărite. Când şi cum se va face distribuţia documentelor

Până în prezent au fost tipărite peste 4 milioane de carduri de sănătate, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Cristian Buşoi. Acesta a precizat că, începând cu anul 2014, documentele vor ajunge strict la persoanele adulte, gratuit, prin intermediul Poştei Române.

Cardurile de sănătate vor fi distribuite prin poştă. „Poşta Română e cea mai proastă soluţie!”, susţin pacienţii

Distribuirea cardurilor de sănătate nu va intra în atribuţiile medicului de familie, ci va fi făcută prin intermediul primăriilor sau a poştei. Aşa a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o emisiune televizată, adăugând că luni va fi publicat un proiect de lege care să reglementeze problema cardului de sănătate care va fi distribuit începând din 2014.

VIDEO Cristian Buşoi: Cardul de sănătate se distribuie prin medicina primară, deci prin medicii de familie

Cardul de sănătate va fi distribuit cu ajutorul medicilor de familie. Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate a declarat că distribuirea va începe din luna septembrie, chiar dacă medicii de familie nu sunt de acord ca distribuirea cardului să se facă prin ei.

Ce informaţii vor conţine cardurile de sănătate şi când va începe distribuţia lor

Arădenii vor fi primii beneficiari ai cardurilor de sănătate. Mai precis, cele 200.000 de documente electronice, pe care vor fi înscrise grupa de sânge, RH-ul şi boala majoră de care suferă asiguratul, vor ajunge în Arad la sfârşitul acestei luni. Anunţul a fost făcut de Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a adăugat că se doreşte ca distribuţia cardurilor să se facă prin medicii de familie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...