Protest la Cluj faţă de prezenţa în municipiu a premierului Ungariei, Viktor Orban - FOTO

Protest la Cluj faţă de prezenţa în municipiu a premierului Ungariei, Viktor Orban - FOTO

Zece tineri au protestat, vineri, în faţa Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca, faţă de prezenţa, la inaugurarea noului sediu al insituţiei de învăţământ, a premierului Ungariei, Viktor Orban, declarând că acesta este "un dictator".

Protest la Cluj faţă de prezenţa în municipiu a premierului Ungariei, Viktor Orban (Imagine: Vasile Magradean/Mediafax Foto)

Cei zece tineri au mers pe trotuarul din faţa Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca în momentul în care a ajuns acolo maşina premierului Ungariei, Viktor Orban, afişând două bannere, în limbile română şi maghiară, cu mesaje de cooperare multietnică.

Pe cele două bannere scria: "Cooperare multietnică, nu tensiune interetnică" şi "Autonomia societăţii civile".

Alex Boguş, unul dintre cei zece tineri, a declarat că gestul lor este unul de protest faţă de prezenţa la Cluj a lui Viktor Orban, pe care îl consideră un autocrat şi un dictator.

"Suntem un grup de cetăţeni nemulţumiţi şi îngrijoraţi. Inaugurarea liceului renovat din Cluj-Napoca este umbrită de prezenţa lui Viktor Orban, un personaj autocrat şi dictator. Direcţia pe care o ia Guvernul Orban este autoritară şi dictatorială şi merge spre extrema dreaptă. Vrem să tragem un semnal de alarmă aici, în Transilvania, unde trăiesc români şi maghiari, care vor cooperare interetnică, şi nu tensiuni", a spus Boguş.

Potrivit acestuia, printre cei zece tineri se află români, maghiari şi francezi.

Tinerii au fost înconjuraţi de jandarmi şi au rămas pe trotuarul din faţa şcolii.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participă, vineri, la inaugurarea noii clădiri a Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca, unde va funcţiona o şcoală profesională.

Potrivit reprezentanţilor Episcopiei Reformate a Ardealului, noua clădire a Liceului Teologic Reformat, care datează din anul 1895, a fost renovată în totalitate cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei.

Joi seară, Orban a vizitat Facultatea de Ştiinţe şi Arte a Universităţii private Sapientia, cu predare în limba maghiară, din Cluj-Napoca.

Premierul Ungariei trebuia să participe, în octombrie 2013, la inaugurarea noului sediu al Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca, investiţie de circa cinci milioane de euro, suportată în majoritate de Guvernul de la Budapesta, dar nu a mai ajuns din cauza unei probleme de sănătate. La inaugurare a fost prezentă soţia sa, Levai Aniko.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...