Românul condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri va fi EXECUTAT în luna august/Reacţia MAE

Românul condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri va fi EXECUTAT în luna august/Reacţia MAE

Ionuț Alexandru Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri, va fi executat în luna august. Instanţa supremă din Malaezia a respins apelul făcut de tânărul din Prahova. Acum, singura şansă pe care o mai are românul pentru a scăpa de pedeapsa capitală este să fie graţiat de unul dintre sultanii regionali ai Malaeziei.

Ionuţ Alexandru Gologan are şanse minime să scape de condamnarea la moarte. Tânărul a pierdut şi ultima cale de atac după ce instanţa i-a respins apelul făcut. Românul nu a avut practic nicio şansă să se apere după ce avocatul angajat pentru el nu s-a mai prezentat la proces.

Ionuţ a fost arestat în iulie 2012 pe aeroportul din Kuala Lumpur după ce a fost prins că avea asupra sa un kilogram şi jumătate de metamfetamină. Tânărul de 23 de ani lucrase înainte ca şofer în Germania, unde a fost racolat de o grupare de traficanţi.

Sentinţa nemiloasă a fost afişată simplu într-un tabel aflat la intrarea în tribunalul din Kuala Lumpur. Românul ar urma să fie executat în luna august.

Ultima şansă pentru Ionuţ ar fi o graţiere din partea lui Sharafuddin Idris Shah, unul dintre cei nouă sultani regionali ai Malaeziei

Ionuţ Gologan s-a născut în localitatea Telega din judeţul Prahova şi provine dintr-o familie dezbinată. A fost părăsit de mama când avea doar un an și a fost crescut de bunică. Cea mai mare dorinţă a tatălui său este acum să poată să meargă în Malaezia pentru a-şi vedea fiul.

Reacţia MAE

Referitor la situația cetățeanului român arestat pentru trafic de droguri în Malaysia şi condamnat la pedeapsa capitală în primă instanță, la data de 16 octombrie 2013, vă transmitem următoarele:

La data de 16 februarie 2015, Curtea de Apel din Putrajaya a judecat apelul introdus împotriva sentinței pe fond. Cetăţeanul român a fost reprezentat de avocatul ales. La ședința de judecată a asistat și un reprezentant al Ambasadei României în Malaysia. În urma dezbaterilor, s-a respins apelul și s-a menținut sentința primei instanțe. Drept urmare, avocatul cetăţeanului român a introdus, în regim de urgență, cererea de recurs la o instanță superioară, respectiv Curtea Federală de Justiție a Malaysiei.

Este așteptată decizia autorităților judiciare malaysiene privind stabilirea termenului de judecată.

Precizăm că, încă de la arestarea cetățeanului român în cauză, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins multiple demersuri pe canalele diplomatice și consulare în vederea acordării asistenței de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale. În acest sens, au existat contacte la nivelul miniștrilor afacerilor externe ai României și Malaysiei.

De asemenea, în continuarea demersurilor vizând salvarea vieții cetăţeanului român, reprezentanţii Ambasadei României în Malaysia ţin permanent legătura cu avocatul acestuia - un avocat de renume internațional, specializat pe cazurile de trafic de droguri pasibile de condamnarea la pedeapsa capitală.

Totodată, au fost întreprinse numeroase demersuri la nivel diplomatic ce au vizat realizarea unor schimburi de experiență cu statele membre ale Uniunii Europene și cu alte state terțe care au gestionat cazuri similare, precum și cu organizații internaționale specializate în strategiile de evitare a pedepsei capitale. Pe plan intern, au fost organizate reuniuni interinstituționale cu autorităţile române competente, pentru identificarea celor mai eficiente soluţii de gestionare a situației.

În paralel cu acțiunile derulate, pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, încă din anul 2013, o amplă campanie de conştientizare a cetăţenilor români cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri în state ale căror sisteme legislative prevăd pedeapsa cu moartea pentru asfel de infracţiuni.

Promovată sub deviza „Drogurile îţi schimbă destinaţia”, campania anti-drog este destinată publicului larg și informează în legătură cu aspecte mai puţin cunoscute privind legislaţia unor ţări precum Malaysia.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe a demarat o campanie de informare a cetăţenilor care călătoresc în străinătate, în state cu diferite grade de risc, prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă”, ce poate fi descărcată telefoanele mobile de tip smartphone, şi prin serviciul de alertă în


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...