Șase județe sub cod portocaliu: caniculă, ploi răcoroase și solicitări la ambulanță

Șase județe sub cod portocaliu: caniculă, ploi răcoroase și solicitări la ambulanță

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru duminică și luni o avertizare cod portocaliu de caniculă pentru șase județe din vestul și sud-vestul țării, însă în prima zi lucrurile au evoluat ușor diferit față de prognoză, astfel că în unele zone s-au înregistrat o răcire a vremii pe fondul ploilor sau furtuni de scurtă durată.

Județele pentru care s-a emis cod portocaliu sunt Arad, Timiș, Mehedinți, Bihor, Caraș-Severin și Dolj. Era de așteptat ca în cele două zile temperaturile maxime să ajungă în aceste județe la 38 — 39 de grade Celsius iar disconfortul termic să fie deosebit de accentuat.

În Arad, temperaturile au avut valori normale pentru această perioadă a anului. De altfel, căldura nu a cauzat probleme majore arădenilor nici în zilele anterioare, când temperaturile au fost la fel de ridicate. Dr. Adrian Wiener, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, declara, pentru AGERPRES, că numărul celor care au apelat la ajutorul medicilor din cauza căldurii a fost unul foarte mic, arădenii dând curs, din câte se pare, sfaturilor date de medici.

Și timișorenii au fost feriți de codul portocaliu de caniculă anunțat duminică, maxima ajungând după-amiază la 29 de grade Celsius. Dimineața a fost răcoroasă și a plouat, ceea ce a făcut ca temperaturile să nu urce în jurul prânzului la mai mult de 23 de grade Celsius.

Meteorologii de la Serviciul Meteo Banat-Crișana din Timișoara au anunțat un cod galben de fenomene extreme, respectiv frecvente descărcări electrice și căderi de grindină, pe alocuri.

Temperaturile normale au făcut ca Serviciul de Ambulanță Timiș să nu fie solicitat, duminică, pentru niciun caz de probleme legate de caniculă.

Prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că a dispus instituirea în fiecare primărie a unor echipe care să monitorizeze starea de sănătate a populației, în special a persoanelor suferinde.

În Drobeta Turnu Severin au fost înființate 15 centre de prim ajutor dotate cu apă, medicamente de strictă necesitate, în fiecare dintre acestea existând câte un cadru medical.

"De asemenea, am solicitat pompierilor și lucrătorilor silvici să supravegheze terenurile agricole și pădurile din întregul județ. Până la această oră s-au produs, din cauza temperaturilor de aproape 40 de grade Celsius, aproximativ zece incendii de vegetație uscată care au fost rapid localizate și stinse", a precizat Drăghiea.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin s-a înregistrat doar un singur caz de hipotermie severă la căldură, 10 de insuficiență respiratorie și cardiacă și 30 alte diferite afecțiuni.

Duminică, Serviciul Județean de Ambulanță Bihor s-a confruntat cu un număr crescut de intervenții în cazuri de urgențe, a declarat, pentru AGERPRES, medicul Tiberiu Bondar.

"Am avut și mai avem foarte mult de lucru. Mult mai mult decât într-o zi obișnuită. Sunt peste 60 de cazuri pentru ziua de azi, numai în Oradea, dintre care majoritatea sunt determinate de accentuarea unor disfuncționalități. Nu putem spune că neapărat canicula a fost de vină. Expunerea la căldură le accentuează unor cetățeni problemele mai vechi, unele stări de sănătate precară, unele probleme mai vechi, dar nu neapărat declanșează. Oamenii se duc la ștrandul termal pe căldura asta, ceea ce mi se pare iresponsabil", a precizat medicul.

Ambulanța a intervenit în mai multe cazuri la ștrandul termal Venus, din Băile 1 Mai, chiar și în cazul unui copil de un an, care a făcut crize convulsive din cauza căldurii.

Direcția pentru Sănătate Publică le-a reamintit bihorenilor că trebuie să-și ia măsuri de precauție pentru a evita efectele caniculei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

4 De citit...

5 „Abia aștept să vă arăt tot”