Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Șeful DIICOT Alba, cercetat penal în cazul Berbeceanu, pus sub control judiciar

Direcția Națională Anticorupție a anunțat ieri că procurorul șef al DIICOT – ST Alba, Ioan Mureșan, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, represiune nedreaptă și fals intelectual, a fost pus sub control judiciar. Anunțul vine la două zile după ce un alt inculpat din dosar, procurorul Nicolaie Cean, cel care a dispus arestarea lui Traian Berbeceanu în toamna anului trecut, a fost de asemenea pus sub control judiciar.
Măsura controlului judiciar a fost dispusă pe toată durata urmăririi penale, începând cu 5 mai 2014, motivul fiind acelea că șeful BCCO i-a prezentat unui martor în dosar, imediat ce i s-a adus la cunoștință punerea sub urmărire penală, o declarație a unui alt martor, precizându-i că în aceasta își schimbase declarația inițială și că în cuprinsul ei făcea diferite referiri la persoana celui informat. Procurorul-șef a ajuns în posesia declarației prin intermediul apărătorilor săi. Pe perioada controlului judiciar procurorul șef are mai multe interdicții, printre altele neputând lua legătura cu alți martori din dosar, neputând depăși raza localităților Alba Iulia (unde lucrează) și Rișculița – județul Hunedoara (unde domiciliază) etc.
Ioan Mureșan, alături de Nicolaie Cean și Alin Muntean, este acuzat că ar fi falsificat probe pe baza cărora fostul șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv în 24 octombrie anul trecut și a stat după gratii mai mult de o lună. Potrivit DNA, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu într-un dosar al instituţiei, prin faptul că a dispus, prin ordonanţa din 21.10.2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, şef al BCCO Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor.

Mureşan este acuzat şi că a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia, se mai arată în comunicat.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se pregătește în PSD? Firea, întâlnire de taină cu Viorica Dăncilă! Ce pun la cale? Dragnea, pe făraș?

2 EXPLOZIV! Augustin Zegrean: Modificarea Codurilor penale transformă România într-un paradis al infractorilor …

3 BREAKING Modificările CRIMINALE ale Codurilor penale au fost adoptate de Camera Deputaților, forul decizional!…

4 ALERTĂ Ei sunt cei 181 de nenorociți care-au votat Codurile Penale prin care infractorii politici scapă de puș…

5 Informație. Dragnea îl trimite pe Florin Iordache judecător la CCR! Iordache, singura propunere a PSD!

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj