Sumele pretinse la Primăria Constanța pentru autorizații de construcție depindeau de rangul funcționarului (referat DNA)

Sumele pretinse la Primăria Constanța pentru autorizații de construcție depindeau de rangul funcționarului (referat DNA)

Nivelul sumelor plătite ilegal la nivelul Primăriei Constanța pentru eliberarea unor certificate de urbanism sau autorizații de construcție depindeau de rangul funcționarului care le primea, se arată în referatul prin care procurorii DNA au solicitat arestarea preventivă a primarului Radu Mazăre.

Potrivit procurorilor, "practica existentă la nivelul Primăriei Constanța de a emite certificate de urbanism și autorizații de construire contra unor sume de bani și existența unor tarife diferite — mici pentru micii funcționari și de valoare foarte mare pentru înalții funcționari" a fost confirmată de un martor din dosar.

Un alt martor a declarat că, la solicitarea lui Gabriel Strutinsky, la rândul său inculpat în dosar, a transmis reprezentanților unei societății care intenționa să construiască un mall că prin semnarea unui contract de publicitate cu o societatea controlată de Radu Mazăre va fi asigurată emiterea tuturor avizelor, autorizațiilor și a altor documente de către Primăria Constanța. De asemenea, martorul a arătat că decizia privind emiterea autorizațiilor de construcție în cazul proiectelor mari, de tip mall, era luată de primar.

Procurorii mai susțin că după ce Radu Mazăre a luat mită un milion de euro de la o altă societate care dorea să construiască un mall toate avizele necesare au fost eliberate cu o promptitudine care "a depășit chiar limita posibilului", în condițiile în care în alte cazuri eliberarea documentelor de urbanism se făcea cu întârzieri de câteva săptămâni.

"Din analiza documentelor puse la dispoziție de Primăria Constanța (...) a rezultat că primarul Mazăre Radu Ștefan a prelungit valabilitatea autorizației din 17.07.2007 de la data de 18.07.2009 până la data de 18.07.2010 în baza unei cereri formulate (...) la data de 20.07.2009 (așadar ulterioară datei de 18.07.2009), cerere înregistrată în cadrul Primăriei Constanța la data de 14.07.2009 (adică la o dată situată înainte de emiterea cererii — cu alte cuvinte Primăria a primit la data de 14 iulie o cerere care nu era încă formulată, lucru care s-a întâmplat abia la 20 iulie). Din interpretarea logică a acestor date rezultă că autorizația a fost prelungită chiar în absența unei cereri (...), care a fost ulterior întocmită și transmisă Primăriei. Totodată se remarcă faptul că, între data la care Primăria pretinde că a primit cererea, respectiv 14.07.2009, și data prelungirii autorizației, respectiv 18.07.2009, au trecut doar patru zile, în condițiile în care termenul mediu de emitere a unor astfel de documente era mult mai mare, uneori depășind termenul maxim prevăzut de lege de 30 de zile", se arată în referat.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins miercuri cererea DNA de arestare preventivă a primarului din Constanța, Radu Mazăre, urmând ca acesta să fie cercetat de procurori în stare de libertate, într-un dosar în care este acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, două de conflict de interese și abuz în serviciu. Aceeași decizie a fost luată și în cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, însă acesta este arestat preventiv într-un alt dosar.

Decizia instanței nu este definitivă.

Potrivit DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.

"Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat. În perioada 2008-2014, Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei — cca 335 milioane de euro", precizează DNA.

Potrivit sursei citate, în perioada noiembrie 2006-2013, edilul Constanței a participat la încheierea a 12 contracte între primărie și societatea controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

"În perioada noiembrie 2008-2012, Mazăre a semnat 13 contracte, acorduri cadru și contracte subsecvente încheiate între primărie și o societate la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei. Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc", arată DNA.

Procurorii au constatat că, în ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care Radu Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani, înainte de comiterea faptei, cât și pentru Sorin Strutinsky.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...