Traian Băsescu va primi cetățenia Republicii Moldova

Traian Băsescu va primi cetățenia Republicii Moldova

Traian Băsescu efectuează astăzi şi vineri o vizită privată în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui moldovean Nicolae Timofti.

 În cadrul acestei vizite, fostul președinte al României va primi cetățenia Republicii Moldova, informație confirmată de ambasadorul român la Chișinău, Marius Lazurca, într-un interviu publicat de Radio Europa Liberă.

Întrebat care este încărcătura simbolică a acestui act, ambasadorul român a declarat că Traian Băsescu și Nicolae Timofti sunt cei care ar putea oferi un răspuns relevant la această întrebare.

„Cred că la această întrebare ar trebui să răspundă, şi o vor face fără îndoială mai bine decât mine, două persoane foarte importante pentru acest eveniment cu, într-adevăr, multă încărcătură simbolică. Întâi de toate preşedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda această cetăţenie, în al doilea rând, sigur preşedintele Băsescu, care, cum se ştie, şi-a dorit mult această cetăţenie. Dacă ar fi să fac un comentariu de cetăţean, nu de ambasador, cu privire la acest lucru, cred că e un lucru frumos acesta, de a ne acorda reciproc cetăţenia, e un gest care, prin simbolistica lui, cimentează încă mai mult raporturile deja foarte solide şi foarte calde dintre noi”, a declarat Marius Lazurca, pentru Radio Europa Liberă.

La rândul său, fostul lider de la Cotroceni a postat, pe contul său de Facebook, că efectuează această vizită la invitația președintelui Republicii Moldova.

"Pe 2 și 3 aprilie voi efectua o vizita privată în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti. Atât în prima zi, cât si în cea de a doua zi a vizitei vom avea discuţii consistente legate de situaţia de securitate din regiune, situaţia de securitate a României şi a Republicii Moldova, evoluţia proceselor de apropiere de Uniunea Europeană a Republicii Moldova, precum şi relaţia bilaterală", a scris fostul preşedinte pe pagina sa de Facebook.

Traian Băsescu a precizat că în cursul vizitei va vizita Biserica de lemn maramureşeană 'Sfinţii Martiri Brîncoveni' dăruită de România, Cetatea Soroca, va avea o întâlnire cu presa şi îi va fi conferit Ordinul 'Ştefan cel Mare'.

"Fac precizarea că poziţiile pe care le voi exprima în aceasta vizită privată nu angajează România", a subliniat fostul preşedinte.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

2 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

3 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

4 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN

5 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe