Tricolorul de 150 de metri lungime croit la Chişinău, sfinţit la mănăstirea de la Izvoru Mureşului - FOTO

Tricolorul de 150 de metri lungime croit la Chişinău, sfinţit la mănăstirea de la Izvoru Mureşului - FOTO

Steagul tricolor cu o lungime de 150 de metri croit la Chişinău şi adus în aceste zile la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului a fost sfinţit, vineri, cu prilejul hramului Mănăstirii ”Adormirea Maicii Domnului” de la Izvorul Mureşului, în prezenţa a peste 2.000 de persoane.

Peste 2.000 de credincioşi din ţară, dar şi din Italia, Germania, Serbia şi Republica Moldova au participat, vineri, la hramul mănăstirii de la Izvorul Mureşului, unde a fost adus şi steagul tricolor lung de 150 de metri şi croit la Chişinău, la iniţiativa tinerilor de la Platforma Civică Acţiunea 2012.

Credincioşii s-au adunat în curtea mănăstirii de la Izvoru Mureşului încă de joi şi au asistat la prohodul Adormirii Maicii Domnului şi la priveghi, ocolind biserica în genunchi şi pe coate.

Vineri dimineaţă, tricolorul, lat de 4,5 metri şi lung de 150 de metri, a fost desfăţurat în curtea mănăstirii şi susţinut, apoi, de mâinile a sute de români din ţară şi de peste hotare, participanţi la slujbă, mulţi dintre ei fiind îmbrăcaţi în straie populare româneşti.

”Este nemaipomenit, ceva aşa de frumos nu am mai văzut! Ştiţi, aşa cum poporul nostru stă sub ocrotirea lui Dumnezeu, aşa stăm noi, astăzi, sub ocrotirea sfântului tricolor. Pentru noi, pentru românii de aici şi din lume, tricolorul românesc are altă însemnătate, este mai viu, mai drag, este România întreagă”, a spus Marian Jianu, unul dintre credincioşii care au asistat la slujba de la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” de la Izvorul Mureşului, numită şi ”Biserica Românilor de Pretutindeni”.

”Am venit din Italia, din zona Ancona, de la 2.000 de kilometri depărtare, ca să particip, ca în fiecare an, la hramul mănăstirii de la Izvoru Mureşului. Aici este un loc deosebit pentru noi, românii care trăim în alte state. Avem biserici şi în Italia, dar aici este acasă, este patria mamă şi slujbele sunt altfel, mai frumoase, mai profunde. Sunt impresionat de acest tricolor, care este icoana noastră, oriunde am fi”, a spus Andi Rădiu, un alt participant la slujbă.

IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, a oficiat slujba în curtea mănăstirii, iar la finalul acesteia a sfinţit tricolorul care va face înconjurul României, pentru ca apoi să se întoarcă la Chişinău.

”Iubiţi credincioşi, iată, astăzi am săvârşit Sfânta Liturghie în faţa icoanei Maicii Domnului şi în faţa acestei icoane tricolore a României. Este o icoană cu o lungime de 150 de metri, pe care o sfinţim pentru a merge din cetate în cetate românească şi care va ajunge până la Chşinău, în Capriana şi peste tot unde trăiesc români”, a spus IPS Ioan Selejan.

Steagul tricolor a fost binecuvântat cu apă sfinţită şi apoi arhiereul locului a pus să fie scris pe el: ”Iubită soră Basarabie, îndrăzneşte! Te aşteptăm, te iubim, noi cei care trăim aici în Carpaţi. Dumnezeu să binecuvânteze România de la Nistru până la Tisa şi de la Hotin până la mare. Cu dor sfânt, de la fraţii tăi dintotdeauna!” şi a semnat ”Ioan al Munţilor, la 15 august 2014, Mănăstirea Izvoru Mureşului, România”.

”Acest tricolor să ne ajute să legăm înapoi acolo unde cu mulţi ani în urmă România a fost tăiată de o parte şi de alta a Prutului. Acum, aici este România Mare”, a mai spus arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.

La slujba de hram de la Mănăstirea Izvoru Mureşului a participat şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu , aceasta punându-şi, la rândul ei, semnătura pe steagul tricolor.

În timpul slujbei, preoţii s-au rugat şi pentru sufletele ”Brâncovenilor”, de la a căror moarte violentă se împlinesc, vineri, trei secole.

După slujbă, credicioşii au fost invitaţi de măicuţe la o agapă în aer liber, în curtea mănăstirii, unde le-au fost împărţite credincioşilor peste 5.000 de sarmale de post, tot atâtea bucăţi de peşte şi sute de cozonaci.

Tricolorul de 150 de metri lungime a fost adus la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului de tinerii de la Platforma Civică Acţiunea 2012 şi lansat în Harghita în debutul ”Lunilor Tricolorului”. Marţi, drapelul a fost desfăşurat pe un deal din staţiune de către cei 100 de români din Republica Moldova şi din alte ţări care au participat la cea de a XII-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, pentru a marca dorinţa de regăsire a românilor de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

Tricolorul va fi dus în zece oraşe din România, printre care Iaşi, Bârlad, Cluj-Napoca, Braşov, Galaţi, Călăraşi, iar în final va ajunge la Chişinău, unde în 14 septembrie va fi organizată o amplă manifestaţie stradală. De la Chişinău, tricolorul se va întoarce la Bucureşti, unde va fi desfăşurat în 12 octombrie, în cadrul unei acţiuni la care sunt aşteptate să participe 15.000 de persoane.

Campania de promovare a unităţii naţionale "Lunile Tricolorului" se va desfăşura în perioada 12 august - 12 octombrie, când pe ambele maluri ale Prutului vor fi organizate o serie de evenimente, între care distribuirea de panglici tricolore şi materiale informative, şcoli de vară, tombole şi flashmob-uri în marile oraşe şi marşuri unioniste în cele două capitale româneşti: Chişinău şi Bucureşti.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”