Vasile Avram, fostul șef al arbitrilor, condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare

Vasile Avram, fostul șef al arbitrilor, condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare

Vasile Avram, fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani închisoare cu executare în dosarul "Mită în elicopter", el fiind acuzat de luare de mită și tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Curtea Supremă a admis miercuri apelul DNA și a desființat o decizie a Curții de Apel București, din mai 2013, prin care Vasile Avram și ceilalți inculpați au fost achitați.

Fostul șef al arbitrilor a primit 3 ani închisoare pentru luare de mită și 6 luni pentru tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracțiuni de corupție. Cele două pedepse au fost contopite iar Avram va executa pedeapsa cea mai grea, de 3 ani, din care se va scădea perioada în care a fost reținut și arestat preventiv, de la 24 septembrie la 21 noiembrie 2011.

Judecătorii i-au confiscat lui Vasile Avram sumele de 19.000 euro și 6.647 euro, acesta având de plătit și 40.173 lei (din care 3.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale, 35.173 lei contravaloare expertiză tehnică judiciară și 2.000 lei cheltuieli judiciare la instanța de fond).

În același dosar, avocatul Adrian Penciu a fost condamnat la 6 luni închisoare cu suspendare iar recepționerul Vasile-Constantin Chiorean a fost achitat.

De asemenea, instanța a încetat procesul penal împotriva omului de afaceri Sorin-Ioan Țerbea și a pilotului Nicolae Iacobescu, ca urmare a decesului acestora, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit în iulie 2013 în județul Mureș.

Unul dintre judecători, Simona Cristina Neniță, a făcut opinie separată față de colegii săi din completul de judecată, în sensul achitării lui Vasile Avram și Adrian Penciu.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în 2011 pe fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, sub acuzația de luare de mită în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu o infracțiune de corupție.

Alături de Vasile Avram au mai fost trimiși în judecată omul de afaceri Sorin-Ioan Țerbea, pentru dare de mită, în formă continuată, avocatul Baroului Giurgiu Adrian Penciu, acuzat de instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracțiune de corupție, Nicolae Iacobescu, acuzat de complicitate la dare de mită și complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată și recepționerul Vasile-Constantin Chiorean, acuzat de complicitate la dare de mită și complicitate la luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, pe data de 21 mai, în condițiile exercitării atribuțiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal FCM Tîrgu-Mureș — Universitatea Cluj, Vasile Avram a primit de la Țerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreați de echipa de fotbal din Tîrgu-Mureș la jocurile ediției de campionat 2011-2012.

"În aceeași împrejurare și în același scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta București — Tîrgu-Mureș și retur, folos oferit de Țerbea Sorin Ioan. Elicopterul respectiv a fost pilotat de inculpatul Iacobescu Nicolae și închiriat, în acest scop, de o societate comercială controlată de inculpatul Țerbea Sorin Ioan, costul acestui transport fiind de aproximativ 3.000 de euro. Suma de 19.000 de euro a fost remisă de Țerbea Sorin Ioan lui Avram Vasile prin intermediul inculpaților Iacobescu Nicolae și Chiorean Vasile-Constantin, angajat ca recepționer la un hotel din Tîrgu-Mureș, deținut de o societate comercială controlată de inculpatul Țerbea Sorin Ioan", susțin procurorii.

De asemenea, Sorin Țerbea i-a oferit lui Avram o însemnată cantitate de vin, folosită la nunta arbitrului Marius Avram, fiul șefului CCA.

În plus, în condițiile în care Vasile Avram era cercetat în stare de arest preventiv în acest dosar, avocatul Adrian Penciu, în calitate de apărător ales, i-a înmânat lui Avram spre semnare un exemplar fals al unei hotărâri din data de 21 ianuarie 2011 a Biroului Executiv al Comisiei Centrale a Arbitrilor care a fost semnat de Vasile Avram.

"Hotărârea prevedea ca delegarea arbitrilor pentru meciurile de fotbal din Liga I să se realizeze de o altă persoană decât Vasile Avram începând cu returul sezonului 2010-2011. În această modalitate, Adrian Penciu a încercat să îl exonereze de răspunderea penală pe Vasile Avram prin constituirea unor probe care nu sunt veridice", se arată în rechizitoriu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...