VIDEO-Proprietara SIVECO, Irina Socol, a fost reținută/Şoc pe piaţa IT/Firma SIVECO România a încheiat, în ultimii 7 ani, peste 170 de contracte cu diverse instituţii publice.

VIDEO-Proprietara SIVECO, Irina Socol, a fost reținută/Şoc pe piaţa IT/Firma SIVECO România a încheiat, în ultimii 7 ani, peste 170 de contracte cu diverse instituţii publice.

 Irina Socol, proprietarea celei mai mari companii româneşti de IT, SIVECO, a fost reţinută în această dimineaţă pentru 24 de ore, iar astăzi va fi dusă la tribunal cu propunere de arestare preventivă.
 
 Procurorii susţin că ea ar fi pus la cale un sistem prin care să evite plata taxelor, iar astfel ar fi prejudiciat statul cu 3 milioane de euro. Reţeaua cuprindea 50 de societăţi comerciale, iar prin intermediul lor au fost încheiate contracte fictive de consultanţă în valoare de 10 milioane de euro.

Cetăţenii de etnie romă care detineau, de fapt, firmele scoteau bani cash şi îi direcţionau înapoi către Irina Socol, cea care deţine compania Siveco.

În total, în acest dosar procurorii şi poliţiştii au făcut percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu şi au adus la audieri 10 persoane.

Firma SIVECO România a încheiat, în ultimii 7 ani,  peste 170 de contracte cu diverse instituţii publice.

În perioada 2009 - 2013, perioadă care e anchetată acum de procurori, SIVECO a avut o cifră de afaceri de peste 247 de milioane de euro. 

SIVECO România a încheiat în ultimii 7 ani peste 170 de contracte cu diverse instituţii publice. Doar anul acesta au fost semnate 15 contracte cu statul, în valoare de 70 de milioane de euro. Mare parte dintre acestea au fost atribuite prin negociere directă.
 
 Firma SIVECO România are ca obiect de activitate realizarea de software. Cifrele de afaceri care însumează peste 300 de milioane de euro în ultimii 6 ani provin din contracte cu:

- Ministerul Educaţiei

- Ministerul Economiei

- Ministerul Dezvoltării

- Ministerul Justiţiei

- Ministerul Tineretului

Dar și cu numeroase instituţii publice. Printre acestea se numără:

- Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură

- Agenţia Naţională de Integritate

- Nuclearelectrica

- Autoritatea Electorală Permanentă

- Primăria Capitalei

- sau Autoritatea Naţională a Vămilor.

O mare parte dintre aceste contracte au fost încheiate prin atribuire directă, adică fără licitaţie.

În perioada 2009-2013, SIVECO a avut o cifre de afaceri de 50 de milioane de euro anual. În primele nouă luni ale lui 2014, companiei i-a mers şi mai bine. A încheiat 15 contracte cu instituţii ale statului, în valoare de 70 de milioane de euro.

SIVECO România este manageriată de Irina Socol, care deţine şi 11,11% din acţiunile firmei. Celelalte acţiuni sunt deţinute de SIVECO Netherlands B.B. - 42,73%, Siveco România - 2,51%, SIVECO International SA - 32,91%, Aurora Ecaterina Crusti - 0,13%, Daniela Bichir - 0,13%, Florian Gabriel Ilia - 2,71% şi Alexandru Mihail Rădăşanu - 7,71%.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria