Vila de la Predeal a lui Nicolae Ceauşescu, scoasă la licitaţie

Vila de la Predeal a lui Nicolae Ceauşescu, scoasă la licitaţie

Vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceausescu se numara printre cladirile ce vor fi scoase la vanzare de Artmark Historical Estate, divizia casei de licitatii Artmark specializata in vanzarea monumentelor istorice si artistice, alaturi de monumente precum Castelul Teleki si Cula Greceanu.

Din portfoliul de proiecte Artmark s-a creat divizia Historical Estate, sub deviza "Unique Homes for the Connoisseur of Life". Pentru prima oara in Romania, dupa modelul marilor firme internationale de consultanta imobiliara, Artmark Historical Estate ofera accesul clientilor la acest segment special de piata dedicat proprietatilor istorice si artistice, precum palate, castele, cetati, conace si vile vechi de secole, repere in Registrul Monumentelor Istorice, se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

Portofoliul Artmark Historical Estate prezinta monumente istorice clasate atat in grupa A - de valoare nationala si universala (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany), cat si in grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memoriala Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Cea mai renumita resedinta neclasata din catalog este vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceausescu. Vila, construita inca din 1927, a devenit in anii '50 prima resedinta din Predeal a lui Nicolae Ceausescu, inca de pe vremea cand acesta era ministru adjunct al Ministerului Apararii Nationale si sef al Directiei Superioare Politice a Armatei. Zona in care este amplasata vila este cea a locuintelor de protocol, in apropiere aflandu-se si vila de protocol folosita de fostul sef al statului Traian Basescu.

Castelul Teleki din Dumbravioara (judetul Mures) este unul dintre cele mai fastuoase monumente lasate mostenire peisajului ardelenesc. Constructia, care respecta cu autenticitate stilul neobaroc, a servit drept resedinta familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate din Transilvania secolelor XVIII-XIX. Castelul era renumit pentru parcul dendrologic in stil britanic, helesteul si terenul de calarie, care atrageau oaspeti precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii si regele bulgar Ferdinand I. Pontetialul acestui monument de clasa A este considerabil, Castelul Teleki putand fi transformat intr-un castel de vanatoare sau intr-un complex turistic istoric.

Un alt monument istoric din portofoliul Artmark Historical Estate este Cula Greceanu de la Maldaresti-Valcea, cea mai veche din Romania - cula este o casa fortificata in forma de turn, ridicata de boierii olteni ca masura de aparare impotriva otomanilor. Sub bolti, celebra scriitoare si figura a neobizantismului romanesc Olga Greceanu, urmasa stapanilor culei, a pictat in 1936 fresce ale familiei Maldarescu ce infatiseaza intreaga istorie a familiei de boieri. Remarcata pentru autenticitatea sa, cula a fost des folosita in productiile cinematografice romanesti, aici turnandu-se filme ca "Neinfricatii", "Drumul Oaselor" si "Iancu Jianu-Haiducul". De asemenea, Cula Greceanu este un punct turistic de importanta nationala.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre