Vlad Moisescu va fi cercetat într-un nou dosar disjuns din cel al lui H. Simu (rechizitoriu DNA)

Vlad Moisescu va fi cercetat într-un nou dosar disjuns din cel al lui H. Simu (rechizitoriu DNA)

Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu va fi cercetat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu într-un nou dosar, disjuns din cel privind despăgubirile acordate ilegal de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) omului de afaceri Horia Simu.

Potrivit rechizitoriului prin care Horia Simu și foștii deputați Marko Attila și Cătălin Theodor Nicolescu au fost trimiși în judecată de DNA, alături de alte cinci persoane, noul dosar îl va viza și pe Nicolae Ivan, primul președinte al Fondului Proprietatea.

"Având în vedere datele și indiciile privind implicarea numiților Moisescu Vlad și Ivan Nicolae în procesul de despăgubire din dosarul 38386/CC/2007, în cauză se va dispune disjungerea și constituirea unui nou dosar în care cercetările urmează a fi efectuate pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu", se arată în rechizitoriu.

Horia Simu a recunoscut, într-o declarație dată în fața procurorilor DNA, că a discutat cu Nicolae Ivan, la acea vreme reprezentant al unor fonduri de investiții, despre despăgubirile pe care urma să le primească de la ANRP, întâlnirea fiind intermediată de Vlad Moisescu.

"Am fost anunțat de întâlnirea cu domnul Ivan de către domnul Moisescu Vlad. Acesta m-a sunat și mi-a spus că o să mă caute domnul Ivan Nicolae din partea unui fond de investiții american. Ivan Nicolae a venit la biroul Cuprom S.A. din strada Monetăriei, care mi-a precizat că știa că urma să-mi fie emis un titlu de despăgubire de către ANRP (nu știa pentru ce valoare) dar preciza că fondul pe care îl reprezintă era interesat în achiziția acestor acțiuni. În aceste condiții l-am întrebat în mod direct dacă îi datorez un comision de intermediere și el mi-a spus că nu, acesta reprezentând fondul în această tranzacție. Nu mi-a spus și nici eu nu l-am întrebat de unde știa că urma să primesc un titlu de despăgubire", a precizat Simu într-o declarație dată pe 18 august.

Legăturile lui Horia Simu cu Moisescu și Ivan au fost confirmate și de un martor din dosar. Acesta a declarat, potrivit rechizitoriului, că "Moisescu Vlad făcea parte din cercul relațional al inculpatului, respectiv că Ivan Nicolae era cunoștința inculpatului, că l-a văzut de mai multe ori în biroul acestuia și că inculpatul i-a spus că Ivan Nicolae a fost primul președinte al Fondului Proprietatea".

Implicarea lui Vlad Moisescu în dosarul de despăgubire al lui Horia Simu s-ar fi realizat, potrivit procurorilor, și prin intermediul șefei ANRP, Ingrid Zaarour, pe care chiar el ar fi susținut-o să ocupe această funcție.

"Această atitudine a inculpatei poate fi explicată dacă aveam în vedere faptul că a fost susținută de Vlad Moisescu pentru acceptarea funcției de președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, persoană aflată în anturajul inculpatului Simu Horia (...). În aceste condiții este evident că inculpații membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor nu au adoptat măsurile legale necesare aplicării dispozițiilor privind acordarea despăgubirilor, nu au analizat dosarul în privința verificării legalității respingerii cererii de restituire în natură, nu au respectat ordinea aleatorie de soluționare a dosarelor, hotărând în schimb tratarea cu prioritatea a solicitării inculpatului Simu Horia, deși nu exista o stare excepțională temeinic motivată de a dispune astfel", se arată în rechizitoriu.

Omul de afaceri Horia Simu și foștii deputați Marko Attila și Cătălin Theodor Nicolescu au fost trimiși în judecată de DNA, alături de alte cinci persoane, într-un nou dosar ANRP, în care prejudiciul reținut este de aproximativ 70 de milioane de euro.

Horia Simu, cercetat în stare de arest preventiv, este acuzat de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, iar foștii parlamentari Theodor Nicolescu, aflat în arest la domiciliu în altă cauză, fost vicepreședinte ANRP, iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiției, și Marko Atilla, cercetat în lipsă întrucât s-a sustras urmăririi penale, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În dosar au mai fost trimiși în judecată Ingrid Zaarour, fost președinte ANRP, Remus Iuoraș, fost vicepreședinte ANRP, Constantin Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), ambii foști membri ai comisiei, toți pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, și Alexandru Florin Hanu, arestat la domiciliu în altă cauză, la data faptei expert evaluator, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, în 28 februarie 2008, inculpații, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea unui teren de 97.509 mp cu aproape 50%.

Conform sursei citate, prejudiciul provine din aceea că, în dosarul de despăgubire, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 97.509 metri pătrați de peste 128,2 milioane euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a aproape 467 milioane lei, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 70 de milioane euro, echivalentul a peste 254,4 milioane lei.

Anchetatorii au constatat că, după obținerea despăgubirilor în condiții nelegale, omul de afaceri Horia Simu, cunoscând proveniența ilegală a sumelor de bani obținute din dosarul de despăgubire și în scopul disimulării naturii reale a acestora, a procedat la transformarea lor, schimbându-le din lei în valută și apoi transferând cea mai mare parte a fondurilor bănești realizate din valorificarea acțiunilor de la Fondul Proprietatea în favoarea unor societăți off-shore, controlate de către el, cu justificarea "contract de împrumut"/"restituire împrumut".

"Din aceste societăți, produsul infracțional a fost utilizat pentru achiziționarea de acțiuni la societăți comerciale din România, răscumpărarea unor creanțe de la bănci, etc. Concret, în perioada martie 2008 — august 2008, inculpatul Simu a dispus transferul și a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari și 3.828.623 lei, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în conturile unor societăți de tip off-shore, pentru ca apoi să le transforme în acțiuni la Compania de Construcții Căi Ferate — CCCF București S.A, SC FORADEX SA și CUPROM SA", se mai arată în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro