Vremea rămâne rece în următoarele două săptămâni; precipitații mixte sunt prognozate după 8 ianuarie

Vremea rămâne rece în următoarele două săptămâni; precipitații mixte sunt prognozate după 8 ianuarie

Episoadele de vreme geroasă vor continua în următoarele două săptămâni iar 7 ianuarie va fi o zi deosebit de rece, anunță meteorologii în prognoza valabilă pentru perioada 5-18 ianuarie 2015, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Temperaturile maxime vor coborî spre—12 grade Celsius, în Maramureș, Moldova și Muntenia, iar minimele spre—20 grade Celsius, în Transilvania.

În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză, temperatura aerului va marca o scădere treptată, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasă în cursul nopților, când minimele nocturne vor coborî, în medie, spre—11 grade Celsius. Maximele diurne vor avea o evoluție similară, astfel încât vor scădea spre—5 grade, pe 7 ianuarie. Ulterior, vremea se va încălzi ușor și treptat, până la aproximativ 4-5 grade ziua și zero grade noaptea (în 11 ianuarie). Pe 12 ianuarie va avea loc o ușoară răcire, pentru ca, după această dată și până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, să se înregistreze medii termice de 4 — 6 grade, ziua, și minus două grade noaptea, temperaturile urmând a fi ușor mai ridicate decât cele normale în această perioadă a anului. În primele zile ale intervalului doar cu totul izolat vor fi fulguieli, iar după 8 ianuarie vor fi precipitații mixte aproape zilnic, mai importante cantitativ și pe arii mai extinse în jurul datei de 11 ianuarie.

În Crișana, la începutul intervalului de prognoză, vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopților. În cea mai rece zi, 7 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi de—6 grade, iar valorile nocturne vor scădea spre—14 grade. Între 8 și 11 ianuarie va avea loc un proces de încălzire ușoară de la o zi la alta, astfel încât la sfârșitul acestui interval valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de aproximativ 3 grade, ziua, și minime situate în jurul valorii de zero grade, în medie. Pe 12 ianuarie vremea se va răci, pentru ca, ulterior, după 13 ianuarie, regimul termic să se mențină relativ constant, la valori ușor peste mediile climatologice ale perioadei, de 3-5 grade ziua și minus două grade, noaptea. Probabilitatea pentru precipitații mixte va crește după data de 9 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ în intervalul 10-13 ianuarie.

În Transilvania, vremea va fi tot mai rece în prima parte a intervalului, devenind geroasă în cursul nopților, iar în dimineața zilei de 8 ianuarie media regională a temperaturilor minime va scădea spre—20 de grade Celsius. Maximele diurne vor marca, de asemenea, o scădere, spre valori medii de—12...-11 grade, ce vor caracteriza o vreme geroasă pe tot parcursul zilei de 7 ianuarie. Ulterior, regimul termic va marca o creștere treptată, iar după data de 13 ianuarie valorile vor fi ușor mai ridicate decât normele climatologice ale celei de-a doua decade de ianuarie, respectiv până la două grade Celsius, ziua, și—6 grade, noaptea, mediate pe întreaga regiune. Vor fi precipitații, predominant lapovițe și ninsori, în fiecare zi după data de 9 ianuarie, dar în intervalul 10-13 ianuarie acestea se vor semnala pe arii extinse și vor fi moderate cantitativ.

În Maramureș, în primele zile ale intervalului, vremea se va răci accentuat, de la valori maxime de minus două grade și minime de—7 grade la început, spre medii termice diurne de—10...-9 grade și valori nocturne de—17 grade Celsius (în 7 ianuarie). Între 8 și 11 ianuarie va avea loc o încălzire, temperatura urmând să urce spre 3 grade ziua și zero grade noaptea, pentru ca, în intervalul 13-18 ianuarie, să se înregistreze, în medie, valori între un grad și 3 grade, ziua, și în jurul a—4 grade, noaptea, valori medii ce vor caracteriza o vreme ușor mai caldă decât în mod normal pentru a doua decadă a lunii ianuarie. La începutul intervalului vor fi doar izolat fulguieli, dar apoi, după data de 9 ianuarie, vor cădea precipitații predominant sub formă de lapoviță și ninsoare în fiecare zi. Acestea vor fi mai importante cantitativ și se vor semnala pe arii extinse în intervalul 10-13 ianuarie.

În Moldova, în primele zile ale perioadei de prognoză, temperaturile vor fi în scădere treptată, caracterizând o vreme deosebit de rece, chiar geroasă, cu valori medii ale maximelor diurne de până la—10...-9 grade și ale minimelor nocturne de aproximativ—16 grade (în 7-8 ianuarie). Apoi, vremea se va încălzi, iar între 13 și 18 ianuarie regimul termic nu va avea variații importante, fiind caracterizat de valori medii diurne între două și 4 grade Celsius și nocturne între—4 și—3 grade, ușor peste normele climatologice ale perioadei. Va ninge în general slab cantitativ la începutul intervalului de prognoză, iar după 10 ianuarie vor fi precipitații mixte, dar numai în jurul datei de 11 ianuarie vor fi pe arii mai extinse, în rest se vor semnala doar izolat.

În Dobrogea, vremea va deveni deosebit de rece în primele zile ale intervalului de prognoză, iar între 7 și 9 ianuarie nopțile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de—13...-12 grade, în timp ce valorile diurne vor scădea spre aproximativ—8 grade Celsius (în 7 ianuarie). Între 8 și 11 ianuarie, vremea se va încălzi, mediile regionale ale temperaturilor maxime vor urca până spre 7 grade, pentru ca apoi, până la sfârșitul perioadei de prognoză să nu se mai înregistreze variații semnificative ale regimului termic, astfel încât media maximelor va fi de 5-7 grade, iar cea a minimelor nocturne de între—2 și zero grade, în general, caracterizând o vreme relativ caldă pentru a doua decadă a lunii ianuarie. La începutul intervalului vor fi condiții pentru fulguieli trecătoare, dar pe data de 11 ianuarie precipitațiile, predominant sub formă de ploaie, se vor semnala pe arii extinse și vor fi moderate cantitativ. Ulterior, doar izolat și trecător vor mai fi ploi slabe sau lapovițe.

În Muntenia, în primele zile ale prognozei, vremea va fi tot mai rece, devenind geroasă în cursul nopților și al dimineților de 7, 8 și 9 ianuarie, când minimele nocturne vor scădea sub—10 grade, atingând o medie de—17 grade Celsius în noaptea de 6 spre 7 ianuarie. Maximele diurne vor avea o evoluție similară, fiind în scădere de la valori de zero grade, în medie, la începutul intervalului, spre—8 grade, pe 7 ianuarie, pentru ca apoi să crească din nou până la aproximativ 6 grade Celsius, în jurul datei de 11 ianuarie. Până la finalul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic nu va avea variații importante, valorile de temperatură urmând a se situa ușor peste normele climatologice ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de 4-6 grade și ale minimelor de—5...-3 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi redusă pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, cu excepția datei de 11 ianuarie când vor fi ploi, lapovițe și doar trecător ninsori, la nivel local.

În Oltenia, la începutul intervalului, temperaturile vor fi în scădere, spre valori sub normele climatologice ale perioadei. Cel mai frig va fi în 7 și 8 ianuarie, când maximele diurne vor fi, în medie, între—6 și—5 grade Celsius, iar minimele nocturne se vor situa în jurul unei medii de—14 de grade. Ulterior, vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel încât între 11 și 18 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori ușor peste mediile multianuale, respectiv maxime de 4-6 grade și minime în jurul a—4 grade, fără variații semnificative. În intervalul de prognoză vor fi ploi și lapovițe la nivel local pe 11 și 13 ianuarie, iar în rest acestea se vor semnala doar izolat și trecător și vor fi neînsemnate cantitativ.

La munte, temperatura aerului va fi în scădere în primele zile ale intervalului, vremea devenind geroasă, astfel încât pe 7 ianuarie maximele diurne vor atinge, în medie,—13 grade Celsius, iar minimele nocturne vor scădea spre—21 de grade. Ulterior, până pe data de 11 ianuarie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar mediile termice vor crește spre zero grade, ziua, și între—7 și—5 grade, noaptea, valori în jurul cărora se vor menține până la finalul celor două săptămâni de prognoză. La începutul intervalului doar izolat va ninge slab, dar după 9 ianuarie zilnic se vor semnala precipitații, predominant ninsori, la nivel local. Cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate în jurul datei de 11 ianuarie.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”