Zi de doliu în memoria primilor morți de la Timișoara din 1989

Zi de doliu în memoria primilor morți de la Timișoara din 1989

Ziua de 17 decembrie, decretată de Consiliul Local Timișoara zi de doliu în memoria primilor 66 de manifestanți din oraș care au murit în timpul Revoluției din Decembrie 1989, stă sub semnul mai multor manifestări de comemorare. Acestea au început joi, în prima parte a zilei, cu slujbe de pomenire a erorilor martiri, la Catedrala Mitropolitană și la Biserica Martirilor, unde au avut loc, de asemenea, depuneri de coroane din partea asociațiilor de revoluționari.

Același ritual va urma la Cimitirul Eroilor, unde rudele eroilor martiri îngropați aici vor participa la un parastas colectiv.

De la ora 18.30, suporterii echipei de fotbal Poli vor începe Marșul Eroilor Revoluției din 1989, care va porni din Piața Maria, spre Catedrala Mitropolitană, la Memorialul Revoluției, cu destinația Cimitirul Eroilor.

La ora 19.00 va avea loc un moment de reculegere cu lumânări dedicat memoriei eroilor-martiri din 1989, pe treptele Catedralei Mitropolitane.

Acțiunile de joi sunt organizate de Asociația 17 Decembrie a Răniților și a Familiilor Îndoliate din Revoluția din 1989, de Asociația Luptătorilor din Timișoara Arestați în Revoluția din 1989 (ALTAR) și Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989.

Totodată, în foaierul Operei Naționale Române din Timișoara va fi vernisată o expoziție de pictură contemporană semnată de plasticianul Mihai Olteanu.

Pe 17 decembrie 1989, la ora 17.00, s-au auzit primele focuri de armă în oraș. La Procuratura Militară Timișoara au fost înregistrați atunci 66 de morți și 196 de răniți. În seara aceleiași zile, la București Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forță a manifestanților de la Timișoara, etichetați ca trădători.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

2 Un fost senator PSD îl dezbracă de secrete pe liderul PSD / „Diploma lui Ciolacu este falsă, cel mai probabil. E…

3 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …

4 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…

5 Birchall, cu colții în jugulara lui Streinu-Cercel: Se pare că imunitatea parlamentară bate imunitatea medical…