A murit Aurel Vainer, fostul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România

A murit Aurel Vainer, fostul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România

A murit Aurel Vainer, fostul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, transmite animanews.org , o agenție de presă din Israel.

Informația a fost confirmată pentru G4Media de Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești din Constanța.

Înmormântarea lui Aurel Vainer va avea loc marți, la ora 14:00, în cimitirul Filantropia.

UPDATE Ora 13:03

David Saranga, ambasadorul Israelului în România:”Am aflat cu mare tristețe vestea decesului Dr. Aurel Vainer, fost Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Deputat în Parlamentul României. Dr. Vainer a fost un lider extraordinar care a făcut eforturi neîncetate de a proteja comunitatea evreilor români și de a pune în lumină istoria și contribuția acesteia la dezvoltarea țării. De asemenea, a fost un adevărat prieten al Israelului, un om în care am găsit întotdeauna un partener de exceptie. Vom prețui mereu activitatea sa neobosită în slujba comunității evreiești, relația lui strânsă cu Israelul și contribuțiile aduse la continua aprofundare a acestei prietenii. Fie-i memoria binecuvântată!”.

sursa foto: Facebook/ David Saranga

UPDATE Ora 12:59

Alexandru Muraru, consilier al premierului pe probleme de xenofobie și antisemitism:”E o pierdere importantă pentru spațiul public românesc pentru că domnul Vainer a fost o personalitate nu doar a comunității evreiești, dar a spațiului public românesc. A fost ultimul președinte al comunității evreiești supraviețuitor al Holocaustului. Are și meritul de a fi unul dintre cei care au cotribuit esențial la introducerea pe agenda publică românească a memoriei Holocaustului și, de asemenea, atât timp cât a fost și reprezentantul comunității culturii mozaică în Parlament, a avut numeroase inițiative legislative care au contribuit și sunt astăzi parte din legislația românească care protejează memoria victimelor Holocaustului și care condamnă discriminarea pe motive etnice sau religioase și folosirea simbolurilor fasciste sau naziste în astfel de acțiuni. De asemenea, domnia sa s-a născut la Ștefănești, în Botoșani, deci unul dintre locurile cu comunități de evrei așkenazi și, din păcate, cu domnia sa dispare o lume care făcea trecerea între perioada dificilă a anilor 30-40 pentru comunitatea evreiască și traversase perioada comunistă și depunea eforturi ca memoria victimelor Holocaustului să fie protejată”, a declarat Alexandru Muraru pentru G4Media.

UPDATE Ora 12:51

Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești de la Constanța:”Un Om pe care l-am apreciat enorm și care știu că m-a apreciat sincer. A insistat mult să preiau onoarea de a fi președinteele Comunității Constanța. Și sper că nu l-am dezamăgit. Singurul regret – că nu a văzut Sinagoga Mare renovată. Un om de o inteligență ieșită din comun și o personalitate analitică, echilibrată. De multe ori m-a temperat. Un înțelept. Dumnezeu să-l odihnească, fiindcă merită. Iar noi să-i celebrăm o viață împlinită și să mulțumim că am avut onoarea să-l cunoaștem și să-i fim în preajmă. Zihrono Livraha”.

UPDATE Ora 12:50

Aurel Vainer era președinte de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) din noiembrie 2020, după ce în precedenții 15 ani fusese președinte al FCER și în perioada 2004 – 2016 deputat FCER, predecesor al actualului deputat și președinte FCER, Silviu Vexler. De profesie economist, Aurel Vainer a fost după 1990 vice-președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României. În vara lui 2021 el a fost criticat de mai multe personalități ale vieții publice din România pentru participarea la o sesiune a Academiei Române în care a fost marcat centenarul descoperirii insulinei, atribuită de academicieni profesorului de fiziologie Nicolae Paulescu, unul dintre cei mai virulenți antisemiți în primele trei decenii ale secolului XX.

Vainer s-a născut in 1932 la Ștefănești, un shtetl evreiesc de pe malul Prutului care desparte astăzi Romania de Republica Moldova. Una dintre amintirile sale timpurii era despre un comando al Mișcării Legionare, care era atunci la guvernare, spunându-i tatălui său că toate proprietățile lui urmau să fie confiscate pentru că era evreu, este citat el de site-ul Balkan Insight.

La scurt timp după ocuparea României de către Armata Roșie, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Vainer s-a alăturat unei mișcări sioniste de tineret de stânga, Dror Habonim, cu care s-a mutat într-un kibbutz din apropierea portului Constanţa de la Marea Neagră, în pregătirea emigrării în Israel. “Am dus o viață colectivă. Lucram în port, unde încărcam și descărcam nave”, își amintește el.

Dar, când a sosit nava care urma să-i ducă în Palestina, membrii Comitetului Democrat Evreu, aliniat comuniștilor, s-au urcat în schimb. Vainer și tovarășii săi au fost lăsați la țărm. Autoritățile comuniste au interzis în curând emigrarea, iar Vainer nu și-a îndeplinit niciodată visul din tinerețe de a se stabili în Israel.
“Mi-am acceptat destinul”, spune Vainer, care și-a dedicat viața “misiunilor” care i-au fost date ca evreu din diaspora, mai scrie Balkan Insight.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 Ucrainenii l-au „eliberat de viață” pe instructorul super-piloților ruși

5 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...