A murit Ion Besoiu

A murit Ion Besoiu

Actorul Ion Besoiu a murit miercuri la vârsta de 85 de ani.

Informația a fost confirmată pentru AGERPRES de reprezentanți ai UNITER.

Actorul s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, unde a absolvit Academia de Teatru și Muzică.

A debutat pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, iar apoi a venit la București unde a devenit membru al echipei de actori a Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", pe scena căruia a jucat din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestei instituții.

Printre piesele care i-au marcat cariera teatrală se numără: "Livada de vișini" de A. P. Cehov (1967), "Puricele" de Georges Feydeau (1969), "Acești nebuni fățarnici" de Teodor Mazilu (1970), "Pescărușul" de A. P. Cehov (1977), "Rezervația de pelicani" de D. R. Popescu (1983), "Unchiul Vanea" de A. P. Cehov (1985), "Hamlet" de William Shakespeare (1985), "Visul unei nopți de vară" de William Shakespeare (1991), "Trei surori" de A. P. Cehov (1995), "Șase personaje în căutarea unui autor" de Luigi Pirandello (1995), "Caligula" de Albert Camus (1996), "Mutter Courage" de Bertolt Brecht (1999), "Există nervi" de Marin Sorescu (2001), "Oblomov" după I. A. Goncearov (2003).

Ion Besoiu a jucat în peste 80 de filme, printre care: "Haiducii", "Ultimul cartuș", "Actorul și sălbaticii", "Nemuritorii", "Un comisar acuză", "Toate pânzele sus", "Revanșa", "Drumul oaselor", "Ultima noapte de dragoste", "Capcana mercenarilor", "Furtuna", "Cartierul Veseliei", "Castelul condamnaților", "Mihai Viteazul", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Horea", "Colierul de turcoaze", "Mircea".

În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Sibiu.

La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național "Steaua României", în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la "dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”