A murit Ion Besoiu

A murit Ion Besoiu

Actorul Ion Besoiu a murit miercuri la vârsta de 85 de ani.

Informația a fost confirmată pentru AGERPRES de reprezentanți ai UNITER.

Actorul s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, unde a absolvit Academia de Teatru și Muzică.

A debutat pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, iar apoi a venit la București unde a devenit membru al echipei de actori a Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", pe scena căruia a jucat din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestei instituții.

Printre piesele care i-au marcat cariera teatrală se numără: "Livada de vișini" de A. P. Cehov (1967), "Puricele" de Georges Feydeau (1969), "Acești nebuni fățarnici" de Teodor Mazilu (1970), "Pescărușul" de A. P. Cehov (1977), "Rezervația de pelicani" de D. R. Popescu (1983), "Unchiul Vanea" de A. P. Cehov (1985), "Hamlet" de William Shakespeare (1985), "Visul unei nopți de vară" de William Shakespeare (1991), "Trei surori" de A. P. Cehov (1995), "Șase personaje în căutarea unui autor" de Luigi Pirandello (1995), "Caligula" de Albert Camus (1996), "Mutter Courage" de Bertolt Brecht (1999), "Există nervi" de Marin Sorescu (2001), "Oblomov" după I. A. Goncearov (2003).

Ion Besoiu a jucat în peste 80 de filme, printre care: "Haiducii", "Ultimul cartuș", "Actorul și sălbaticii", "Nemuritorii", "Un comisar acuză", "Toate pânzele sus", "Revanșa", "Drumul oaselor", "Ultima noapte de dragoste", "Capcana mercenarilor", "Furtuna", "Cartierul Veseliei", "Castelul condamnaților", "Mihai Viteazul", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Horea", "Colierul de turcoaze", "Mircea".

În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Sibiu.

La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național "Steaua României", în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la "dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

4 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

5 Rezistența ucraineană a „eliberat de viață” încă un trădător