Alexandru Nazare, surpriza din Guvernul Cîțu. Noul ministru al Finanțelor, omul care a jucat un rol-cheie în aducerea la București a Centrului Cyber al UE

Alexandru Nazare, surpriza din Guvernul Cîțu. Noul ministru al Finanțelor, omul care a jucat un rol-cheie în aducerea la București a Centrului Cyber al UE

Alexandru Nazare (40 de ani, Onești) este ministrul Finanțelor în guvernul Cîțu, o soluție de ultim moment care să împace taberele din PNL. Numele său a apărut în negocieri în ultimul moment, impunându-se în fața lui Marcel Boloș ori Bogdan Huțuca. Cunoscut pentru mandatul său de ministru al Transporturilor (2012), el a fost propulsat în politica mare de Anca Boagiu și a ocupat și funcția de secretar de stat la Finanțe în perioada aprilie – noiembrie 2010.

Nazare este absolvent al SNSPA (2005) și al European College of Liberal Arts – Berlin (2004). Are un master în Administrație Publică la Hertie School of Governance (2017). A fost ministrul Transporturilor în guvernul Ungureanu (februarie – mai 2012), perioadă scurtă în care a lansat licitații ale unor mari proiecte de infrastructură.

În acest an, Nazare a fost reprezentant special al României în dosarul de candidatură pentru găzduirea de către București a Centrului Cyber al UE. În 10 decembrie, Consiliul UE a decis că aplicația României este câștigătoare, Centrul Cyber devenind prima agenție europeană găzduită de țara noastră.

În 2019 – 2020, Nazare a fost consilier al ministrului Transporturilor, Lucian Bode, și membru în Consiliul de Administrație al CNAIR.

Grație mandatelor de ministru, secretar de stat și subsecretar de stat la Ministerul Transporturilor și la Departamentul pentru Afaceri Europene, a mandatului parțial de europarlamentar (2009), Nazare este cunoscut de partenerii instituționali ai României – Comisia Europeană, Banca Mondială, FMI, BEI și BERD. Cu toate acestea, lipsa studiilor economice de specialitate ar putea reprezenta o problemă în relația cu ministerul sau cu ANAF, o instituție – cheie cu care va trebui să colaboreze permanent.

Nazare a fost ales senator la alegerile din 6 decembrie pe listele PNL, după ce în mandatul 2012 – 2016 a fost deputat PDL de Brăila.

În calitate de ministru al Transporturilor, a negociat și obținut o finanțare de 800 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru proiecte de modernizare a căilor ferate și a scos la licitație mai multe tronsoane de autostradă finanțate cu fonduri UE în valoare de 850 de milioane de euro. Din mandatul său datează licitațiile pentru refacerea vechilor studii de fezabilitate pentru autostrăzile Sibiu-Pitești și Comarnic – Brașov. Guvernul Ponta a anulat licitațiile în 2012.

Ca secretar de stat la Ministerul Transporturilor a avut atribuții de negociator-șef din partea Ministerului pentru misiunile comune de evaluare cu instituțiile financiare internaționale și monitorizare a proiectelor cu finanțare externă. SURSA:  G4Media.ro

El vorbește limbile engleză și germană. (Foto: InquamPhotos / Octav Ganea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”