Calculele lui Iohannis din spatele nominalizării lui Vlase. Urmează două săptămâni de foc

Calculele lui Iohannis din spatele nominalizării lui Vlase. Urmează două săptămâni de foc

Klaus Iohannis l-a nominalizat pe PSD-istul Gabriel Vlase la șefia SIE, o mișcare surprinzătoare pentru liderii PSD, care au evitat o poziționare clară timp de jumătate de zi. Iohannis a repetat mișcarea făcută de Traian Băsescu în 2012, când fostul președinte l-a nominalizat, tot la SIE, pe Teodor Meleșcanu, fără a avea acordul PNL, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe G4Media.ro într-o analiză care chiar merită citită.

Două scenarii erau pe masă la momentul nominalizării.

Primul: a fost o mișcare a lui Liviu Dragnea, care și-a impus apropiatul (Vlase) în fața lui Iohannis. Potrivit scenariului, Iohannis ar fi fost forțat să accepte mutarea propusă de Dragnea pentru că SIE e de aproape doi ani fără director plin, iar absența unei nominalizări ar fi fost un motiv întemeiat pentru suspendare.

Al doilea scenariu: a fost o mutare pregătită meticulos prin care Klaus Iohannis a încercat să rupă frontul în PSD, știut fiind că Vlase e un apropiat al taberei Mihai Tudose.

Până la urmă care e varianta corectă?

La mai bine de cinci ore după anunțul oficial al președintelui Iohannis, liderul PSD Liviu Dragnea nu a făcut nici o declarație oficială. Claudiu Manda, un fidel al lui Dragnea, a declarat la Antena 3 că nu știa despre nominalizarea lui Vlase înainte de anunțul oficial. Mai mult, Manda a spus că a discutat ieri cu Vlase, dar acesta nu i-a spus nimic.

Gurile de tun mediatice ale PSD, Antena 3 și Bogdan Chireac, au avansat imediat după anunțul oficial teoria apartenenței lui Vlase la statul paralel. Nici nu e greu, dat fiind CV-ul împănat de studii la Academia SRI și alte instituții din domeniul securității naționale. Nu au explicat însă cum de l-a propulsat Dragnea în funcția de vicepreședinte PSD și în cea de vicepreședinte al Camerei Deputaților dacă tot știa că e coleg de stat paralel cu Coldea, Oprea și alții.

Așa ajungem la explicația nominalizării. Surse convergente din PSD au declarat pentru G4Media.ro că nominalizarea l-a luat complet prin surprindere pe Liviu Dragnea, care nu a avut habar de intenția lui Iohannis. ”A fost mutarea lui Iohannis. Dragnea se chinuie acum să le explice în partid cum l-a jucat pe degete pe președinte și l-a constrâns să îl numească pe Vlase”, ne-a declarat una dintre sursele citate.

De ce a făcut-o însă Iohannis? Care e motivul? ”Vrea să facă majoritate pentru moțiunea PNL. Cu Vlase numit la SIE, e un semnal pentru nemulțumiții de Dragnea grupați în jurul lui Tudose”, spune o altă sursă apropiată de PSD.

Așadar, Iohannis a vrut să împuște mai mulți iepuri dintr-o lovitură. În primul rând, să scape de vulnerabilitatea postului vacant de doi ani la SIE. În al doilea rând, să-i creeze o problemă de credibilitate lui Dragnea în partid, unde colegii fie vor înțelege că șeful PSD a fost ignorat, fie vor crede că a negociat cu ”statul paralel”. În al treilea rând, Iohannis face primul pas spre ruperea din PSD a grupării Tudose, în prag de moțiune.

Așa arată lucrurile la acest moment, cu rezerva că ”Vlase are zero loialități, e un oportunist care joacă doar pentru el”, după cum spune un alt lider PSD care îl cunoaște. Nominalizarea PSD-istului băcăuan e rodul unui joc politic în care interesul public de întărire a instituțiilor a fost pus în paranteză.

Profil. Pentru că Vlase e exponentul unui tip de politician cu profil sulfuros, cu zero competențe, dar multe complicități. Vlase a fost creat ca om politic de Viorel Hrebenciuc în Bacăul anilor 90-2000, alături de o echipă celebră: Corneliu Iacobov, Dumitru Sechelariu, Sergiu Sechelariu, Dan Matei Agathon, Dragoş Benea. Vlase (politician cu facultatea terminată la 25 de ani și carieră de comerciant de mașini nemțești second-hand) s-a evidențiat printr-o remarcabilă foame de funcții. În ambiția lui stă și cheia necesară pentru a înțelege adversitatea față de Liviu Dragnea: șeful PSD i-a promis de nenumărate ori că îl va numi ministru, și tot de atâtea ori i-a tras clapa.

Înapoi la profilul lui Vlase. În 2013, omul a vrut să le facă un imens serviciu turnătorilor la Securitate și a semnat alături de 13 colegi o inițiativă legislativă care ar fi pus cruce eforturilor CNSAS de deconspirare a acestora. Coleg de inițiativă îi era un anume Ioan Adam, deputat PSD. Acest Adam l-a denunţat pe Vlase în dosarul DNA în care Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv din cauza trucării retrocedării de păduri. Vlase a fost bănuit de trafic de influenţă într-un dosar disjuns și nu e clar, în acest moment, care e stadiul cercetărilor.

Adăugați la profilul lui și faptul că omul nu are casă, mașină, bani în conturi, bijuterii sau obiecte de artă, o situație complet atipică pentru un parlamentar aflat la al patrulea mandat consecutiv.

Pe scurt, un personaj care amintește de Gabriel Oprea, cu trecut tenebros și disponibilitate nemăsurată de a-și oferi serviciile puternicilor zilei. Și, la fel ca și în cazul Oprea, cu o apetență masivă pentru abuz odată ce se instalează în funcție.

Va câștiga Iohannis din această mișcare? Acum știm socotelile de la Cotroceni, avem și profilul omului. În două săptămâni, când se vor fi consumat moțiunea de cenzură și eventuala tentativă de suspendare a lui Iohannis, vom ști dacă acest compromis urât mirositor al lui Iohannis a meritat sau nu, concluzionează Pantazi pe G4Media.ro.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

3 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

4 Așa o fi?

5 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu