Cum arată Ceaslovul, cartea din care Nică a lui Ștefan a Petrei a buchisit primele slove

Cum arată Ceaslovul, cartea din care Nică a lui Ștefan a Petrei a buchisit primele slove

În Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud se află un Ceaslov, cartea din scrierile lui Ion Creangă. Cartea tipărită la București, în anul 1858, cu litere chirilice, face parte din Patrimoniul României.

Ceaslovul era o carte bisericească care cuprindea rugăciuni și cântări și care servea cândva și la Abecedar.

Termenul de ceaslov îl regăsim în „Amintirile din copilărie“ ale lui Ion Creangă: „În lipsa părintelui şi a dascălului intram în ţinterim, ţineam ceaslovul deschis, şi, cum erau filele cam unse, trăgeau muştele şi bondarii la ele, şi, când clămpăneam ceaslovul, câte zece-douăzeci de suflete prăpădeam deodată; potop era pe capul muştelor! Într-una din zile, ce-i vine părintelui, ne caută ceasloaveleşi, când le vede aşa sângerate cum erau, îşi pune mâinile în cap de necaz. Şi cum află pricina, începe a ne pofti pe fiecare la Balan şi a ne mângâia cu sfântul ierarh Nicolai pentru durerile cuvioaselor muşte şi ale cuvioşilor bondari, care din pricina noastră au pătimit. (...) A doua zi însă a venit părintele pe la noi, s-a înţeles cu tata, m-au luat ei cu binişorul şi m-au dus iar la şcoală. Că, dă, e păcat să rămâi fără leac de învăţătură, zicea părintele; doar ai trecut de bucheludeazla şi bucheriţazdra: eşti acum la ceaslov, şi mâine-poimâine ai să treci la psaltire, care este cheia tuturor învăţăturilor, şi, mai ştii cum vine vremea? poate să te faci şi popă aici, la biserica Sfântului Nicolai, că eu pentru voi mă strădănuiesc. Am o singură fată ş-oi vedea eu pe cine mi-oi alege de ginere“.

„Şi când învăţam eu la şcoală, mama învăţa cu mine acasă şi citea acum la ceaslov, la psaltire şi Alexandria mai bine decât mine, şi se bucura grozav când vedea că mă trag la carte“.

Ceaslov Colecție Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

Ceaslov Colecție Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

Ceaslov Colecție Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

Ceaslov Colecție Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

Actorul Ion Bocancea , cel care l-a interpretat pe Nică din scrierile lui Ion Creangă , a împlinit la 7 februarie vârsta de 72 de ani.

Ales dintre mii de copii pentru a da viață lui Nică, actorul a lucrat la fabrica de ciment de la Bicaz, ca programator calculatoare, și apoi ca instructor auto.

Filmările au avut loc în Humuleşti, Oglinzi, Văratec, Târgu Neamţ, Cetatea Neamţ, Agapia şi Broşteni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu