Scandal. Era Cleopatra o regină neagră? Fost ministru egiptean critică un documentar Netflix care ar falsifica istoria VIDEO

Scandal. Era Cleopatra o regină neagră? Fost ministru egiptean critică un documentar Netflix care ar falsifica istoria VIDEO

Un documentar Netflix o înfățișează pe regina Cleopatra ca o femeie de culoare. Fostul ministru egiptean al Antichităţilor, Zahi Hawass, este de părere că documentarul falsifică istoria.

Netflix a lansat trailerul filmului documentar „Regina Cleopatra”, regizat de Jada Pinkett Smith, soţia celebrului actor afro-american Will Smith. Documentarul o înfăţişează pe regina Cleopatra ca o femeie de culoare. Fostul ministru egiptean al Antichităţilor, Zahi Hawass, faimos pentru cariera sa de arheolog şi pentru apariţiile dese în documentarele despre istoria Egiptului Antic, dar blamat pentru simpatia sa faţă de dictatorul Hosni Mubarak, a descris documentarul ca fiind plin de „fapte falsificatoare”. Trailerul a fost lansat de Netflix joi, 13 aprilie. Documentarul va fi difuzat pe platformă din 10 mai, în care actriţa Adele James va juca rolul reginei, scrie Mediafax.

Regina Cleoptara, un altfel de chip Captură video

Regizoarea susţine că în documentar apar experţi istorici. Pe de altă parte, majoritatea comentatorilor de pe YouTube au criticat-o aspru, în primul rând pentru că o înfăţişează pe Cleopatra ca fiind o femeie de culoare, în al doilea rând pentru că o înfăţişează ca pe o războinică, lucru total fals, pentru că în lumea elenistică, femeilor le era interzis să pună mâna pe arme şi armuri (numai zeiţele Atena şi Artemis aveau voie după cum înfăţişează statuile acestora).

Au existat femei în rol de comandanţi şi luptătoare în cazuri excepţionale prin Germania în timpul războaielor cu romanii, în Galia (Franţa de azi), în spaţiul pontic, la sarmaţi şi sciţi, dar şi în spaţiul greco-roman în caz de revolte, asedii şi războaie civile, femeile având rol de suport logistic pentru bărbaţi. Dar nu erau femei care participau activ în armatele profesionale din lumea greco-romană, care să se antreneze cu armele vremii şi să poarte armuri.

Regina Cleopatra s-a născut în anul 69 î.Hr. şi a murit în 30 î.Hr. la Alexandria, când s-a sinucis cu otravă, după ce romanii conduşi de Octavian Augustus au ocupat Egiptul. Ea s-a iubit cu dictatorul roman Iulius Cezar care a făcut-o unica conducătoare a Egiptului după ce l-a înfrânt pe fratele ei mai mic, Ptolemeu al XIII-lea, apoi s-a căsătorit cu generalul Marcus Antonius care i-a cedat o parte din Imperiul Roman.

Hawass a comentat documentarul care a stârnit critici publice în Egipt (egiptenii interzic denigrarea şi falsificarea istoriei ţării lor, nu numai a religiei islamice ca în celelalte ţări arabe) pentru că a descris-o pe regina de origine macedoneană ca fiind nord-africană, cu pielea închisă la culoare, spunând: „Este complet fals".

Hawass a adăugat că în ultimii ani a apărut o tendinţă condusă de afro-americani care susţin că egiptenii erau africani de culoare, iar afro-americanii ar fi de fapt descendenţii direcţi ai egiptenilor, în vreme ce egiptenii care populează în prezent Egiptul sunt de fapt arabi care le-au ocupat abuziv teritoriul în secolul al VII-lea. Egiptologul a subliniat că astfel de afirmaţii sunt complet false.

„Civilizaţia africană nu are nicio legătură cu civilizaţia egipteană, a spus Hawass, arătând că civilizaţia africană nu a stăpânit Egiptul decât în ​​dinastia a 25-a, în timpul erei Regatului Kush, adică la sfârşitul civilizaţiei egiptene antice. Iar Cleopatra era de origine macedoneană, fiind descendentă directă a regelui Ptolemeu I Soter, care era născut la Pella. Ptolemeii erau incestuoşi pentru că se căsătoreau cu surorile lor, Cleopatrele, ca să-şi menţină sângele pur. Hawass a subliniat că templele egiptene conţin desene ale regilor egipteni. Aceste schiţe sunt reprezentări ale unor bărbaţi care îşi lovesc duşmanii. Duşmanii sunt reprezentaţi fie ca africani, nubieni, libieni sau asiatici şi toţi arată foarte diferit etnic faţă de regii egipteni. Deşi încă este disputată culoarea pielii şi rasa egiptenilor, egiptologii indică spre nasurile statuilor faraonilor şi reginelor ca fiind ascuţite, fiind mai degrabă specifice rasei caucaziene decât celei africanoide (cu toate că în unele cercuri academice, conceptul de rasă este interzis în prezent). „Netflix încearcă să stârnească confuzie pentru a răspândi informaţii false că originea civilizaţiei egiptene este africană”, a continuat Hawass.

Hawass face apel să se ia atitudine împotriva platformei Netflix, acuzând-o de propagare a istoriei mincinoase, mai scrie publicaţia Egypt Independent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a elucidat misterul femeii moarte din Audi

2 Cine este frumoasa procuroare de la flagrantul DNA în care a fost săltat baronul PSD Buzatu

3 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

4 „Mor de draci” / „Dumnezeirea mamii lor, cred că treʼ să mă duc să-i bat” / A apărut documentul care-l îngroapă definitiv pe baronul PSD Buzatu!

5 VIDEO „Acest bărbat dă clasă tuturor”