Schimb de replici Rareș Bogdan–oficial ANRE la discuțiile din Coaliție!PNL propune plafonarea pieței de energie pentru consumatorii casnici la 68 bani pe kilowat oră și vouchere pentru firme

Schimb de replici Rareș Bogdan–oficial ANRE la discuțiile din Coaliție!PNL propune plafonarea pieței de energie pentru consumatorii casnici la 68 bani pe kilowat oră și vouchere pentru firme

Update 18.58: Discuții tensionate în ședința liderilor PSD-PNL-UDMR. “Este testul coaliției de azi”, a spus unul dintre lideri în timpul ședinței.

Update 18.31: Membrii coaliției au căzut de acord ca măsurile de sprijin pentru consumatori să fie luate începând cu 1 februarie, și nu cu 1 aprilie, cum propusese inițial premierul Nicolae Ciucă. De asemenea, PSD, PNL și UDMR au convenit prețul reglementat maxim de 68 bani / kwh la consumatorii casnici la energie electrică, până la limita de 1.000 kw lunar.

Update 18.18: Dan Nica, vicepreședinte PSD, a dat exemplul altor 7 state europene care au redus prețurile facturilor

Update 18.15: Vicepreședintele ANRE (arbitrul pieței energiei) a spus în timpul ședinței că măsurile propuse de PNL nu pot fi aplicate pentru că România riscă să fie sancționată de Comisia Europeană, dat fiind că ar însemna, de facto, reversarea procesului de liberalizare a pieței. În replică, Rareș Bogdan i-a transmis oficialului ANRE să le explice oamenilor de ce au crescut facturile, potrivit surselor G4Media. Rareș Bogdan i-a spus lui Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE, că actuala coaliție și-ar asuma politic decizia de plafonare a prețurilor printr-o ordonanță de urgență sau lege

Articol inițial: PNL a propus în discuțiile de luni seară din coaliția cu PSD și UDMR reglementarea pieței de energie pentru consumatorii casnici timp de 9 luni, cu stabilirea unui preț de 68 de bani / kilowat oră, au declarat pentru G4Media surse din coaliție. Potrivit statisticii unuia dintre furnizorii de energie, în cazul unei locuințe obișnuite consumul mediu lunar poate atinge 283 kWh.

De asemenea, liberalii mai propun și acordarea de vouchere pentru firme în valoare de 80% din facturile care depășesc 480 megawați, potrivit surselor citate.

Prezentă la ședință, Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a spus că impactul tuturor măsurilor propuse de partide pentru a ieși din criza gazelor este de circa 9 miliarde de lei.

Context. Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, liderul PNL, declarase înaintea şedinţei că PNL propune ca, pentru o perioadă determinată, consumatorul casnic să plătească un preţ reglementat la energie, iar pentru companiile mici şi mijlocii să fie o variantă de compensare a preţului de la buget. „PNL va avea două propuneri simple: pentru consumatorul casnic este varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată până în 6 luni de zile, poate mai puţin, la un preţ reglementat, pentru consumatorul companii mici, mijlocii şi restul consumatorilor discutăm de variante de compensare de la buget”, a afirmat Cîţu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”