Serbia, sub presiunea Occidentului. Condamnă războiul, dar nu impune sancțiuni Rusiei. „O poziție ciudată”

Serbia, sub presiunea Occidentului. Condamnă războiul, dar nu impune sancțiuni Rusiei. „O poziție ciudată”

Serbia s-ar afla într-o poziție delicată și fără precedent, în ceea ce privește invazia rusă din Ucraina. Pe de-o parte a codamnat, în repetate rânduri, războiul la ONU, însă pe de alta, refuză să impună sancțiuni Rusiei, lucru cerut de Occident.

Manifestații pro-ruse în Serbia, în urmă cu un an FOTO Arhivă

Rusia reprezintă un aliat slav şi ortodox tradiţional al Serbiei. A susţinut Belgradul în opoziţia faţă de proclamarea independenţei de către fosta provincie sârbă Kosovo, majoritar albaneză. De asemenea, sentimentul prorus este ridicat în Serbia.

Cu toate acestea, țara pare acum să fie prinsă la mijloc, în lupta dintre Rusia și Occident, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. Serbia a condamnat, în mod repetat, invazia rusă din Ucraina la ONU şi în alte forumuri internaţionale, dar a rezistat presiunii Occidentului de a impune sancţiuni.

Serbia, supusă unei presiuni fără precedent

Serbia pare că încearcă să își păstreze un fel de neutralitate , însă suportă consecințe. Un ministru sârb a afirmat că Belgradul ar trebui să se alăture măsurilor restrictive occidentale împotriva Moscovei, potrivit Reuters.

În replică, Ministerul de Externe rus a afirmat că o astfel de declarație vine pe fondul presiunii Occidentului.

O poziţie ciudată: America pune presiune pe Serbia, iar ministrul sârb cere o acţiune împotriva Rusiei, a scris luni noapte, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Luni, Rade Basta, ministrul sârb al economiei din rândul alianţei de guvernare, formate din Partidul Socialist şi formaţiunea Serbia Unită, a spus că Belgradul plăteşte un preţ ridicat pentru refuzul său de a se alătura sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei.

Ţara noastră deja plăteşte un preţ ridicat pentru că nu impune sancţiuni împotriva Rusiei, iar asta devine insuportabil, a scris Basta pe contul său de Instagram.

Serbia vrea să se alăture Uniunii Europene, principalul său investitor şi partener comercial, dar trebuie să îşi normalizeze legăturile cu Kosovo, prin discuţii mediate de UE, şi să îşi alinieze politice cu cele ale Occidentului, inclusiv prin adoptarea de sancţiuni împotriva Rusiei.

Serbia este complet dependentă de importurile de gaz din Rusia, deşi a început să îşi diversifice sursele de energie. Belgradul avea de asemenea o colaborare militară cu Moscova, care a fost însă oprită în urma invaziei ruse din Ucraina în urmă cu un an.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene