ULTIMA ORĂ/Fiscul a confiscat 100.000 de euro de la Crescent Cipru în contul recuperării prejudiciului lui Dan Voiculescu de peste 60 de milioane de euro

ULTIMA ORĂ/Fiscul a confiscat 100.000 de euro de la Crescent Cipru în contul recuperării prejudiciului lui Dan Voiculescu de peste 60 de milioane de euro

ANAF a confiscat 100.000 de euro dintr-un cont din România al Crescent Commercial and Maritime Limited din Cipru în contul recuperării prejudiciului de peste 60 de milioane de euro din dosarul ICA, în care mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 10 ani de detenție efectivă, informează  Centrul de Investigații Media (CIM) .

Fiscul și-a bazat acțiunea pe un document clasificat: un Raport de Activitate Suspect (SAR), primit în toamna lui 2016, de Ministerul român al Justiției de la Unitatea de Combatere a Spălării banilor din Cipru. În document, funcționarii ciprioți avertizau că, pe 2 septembrie 2016, dintr-un cont al Crescent Cipru de la o bancă din București a fost făcută o plată de 51.854 de euro către o firmă cipriotă, cu destinația „plată taxe”.

Documentul, consultat de reporterii CIM, poartă numărul ROG0009-2015 și a fost transmis cu scopul de a informa autoritățile române despre faptul că acel cont aparține Crescent Cipru, „iar beneficiarul real este Dan Voiculescu”.

Avocații Crescent Cipru au contestat însă în Justiție executarea contului companiei. Judecătoria Sectorului 5  le-a respins contestația .

Avocații Crescent Cipru au făcut apel la Tribunal și au câștigat pe un așa zis viciu de procedură. Judecătorul de la Tribunal nu a contestat „calitatea de debitoare” a firmei Crescent în dosarul de executare silită a lui Dan Voiculescu, nici măcar calitatea acestuia de beneficiar real al offshore-ului. Dar a criticat faptul că ANAF ar fi încălcat procedura atunci când nu a transmis și Crescent Cipru titlul executoriu și somația, ci doar lui Dan Voiculescu ( Vezi aici ).

Procedura de executare a Crescent a fost anulată, însă judecătorii nu au obligat Fiscul să dea și banii înapoi offshore-ului cipriot. Crescent s-a adresat din nou Tribunalului și a cerut ca Fiscul să fie obligat să-i returneze banii luați în tentativa de a-l executa silit pe Voiculescu. Crescent Cipru are termen joi, pe 23 ianuarie 2020, la  Tribunalul București.

Miza acestui litigiu – notează CIM – este însă mult mai mare decât cei 100.000 de euro pe care Fiscul i-a confiscat din contul Crescent. În joc este stabilirea clară a calității lui Dan Voiculescu de beneficiar real a firmei Crescent.

Cu acțiuni în valoare nominală de peste 3,5 milioane de euro, Crescent ar putea deveni ținta executării silite pentru întreaga sumă la plata căreia Voiculescu a fost condamnat în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Presa română a scris în repetate rânduri despre legăturile dintre offshore-ul Crescent și Dan Voiculescu, dar, în ciuda tuturor documentelor prezentate public de presa ultimilor 30 de ani, Voiculescu afirmă în continuare că nu el este în spatele firmei cipriote.

Context. G4media.ro nota în septembrie 2019 că  Fiscul a recuperat aproape 18 milioane de euro de la Dan Voiculescu  din totalul de peste 80 de milioane de euro. Prejudiciul în dosarul ICA este de 60 peste 60 de milioane de euro, însă judecătoarea Camelia Bogdan a dispus și confiscarea produsului infracțional (bunurile pe care Voiculescu le-a dobândit cu banii furați de la stat), evaluate la peste 20 de milioane de euro.

Produsul infracțional e compus din 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, dar nevalorificate încă din cauza litigiilor deschise de mogulul Antenelor (cu excepția fostului sediu ICA vândut pe 20 august): fostul sediu al Antenelor din Șoseaua București-Ploiești, turnul Grivco, un teren din strada Gârlei 1B și fostul sediu ICA din strada Gârlei 1D (vândut Antenei Group).



Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

5 Ce se întâmplă în China?