Un arab israelian închis 40 de ani pentru uciderea unui soldat a devenit simbol printre palestinieni

Un arab israelian închis 40 de ani pentru uciderea unui soldat a devenit simbol printre palestinieni

Karim Younis, un arab israelian închis în Israel pentru uciderea unui soldat, a fost eliberat joi, după 40 de ani de închisoare şi a fost întâmpinat de o mulţime de oameni în oraşul său natal, relatează AFP, citată de Agerpres.

Foto Profimedia

Karim Younis a fost eliberat joi dimineață din închisoarea Hadarim (nord), potrivit Clubului deţinuţilor palestinieni.

Bărbatul are 64 de ani și a devenit un simbol printre palestinieni după ce a petrecut 4 decenii în pușcărie, perioada cea mai lungă pentru un deţinut în Israel, potrivit unor surse palestiniene.

Cu tradiţionala eşarfă keffieh alb-neagră palestiniană pe umeri şi cu un steag palestinian în mână, fostul deţinut a fost întâmpinat de apropiaţi şi de alte sute de persoane la Ara, orașul său natal.

„Fiecare istorie a unui prizonier este istoria unui întreg popor şi sunt mândru să fac parte dintre cei care s-au sacrificat pentru Palestina”, a declarat Younis, membru al partidului laic Fatah al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Arabii israelieni (20% din populaţie) sunt descendenţii palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după crearea statului Israel în 1948.

Karim Younis a fost arestat în 1983 împreună cu vărul său Maher Younis, pentru moartea soldatului Avraham Bromberg, care făcea autostopul în Golan, platou sirian ocupat şi anexat de Israel.

Reacția ministrului de interne israelian

Noul ministru de interne israelian Arie Dery a declarat marţi că vrea să le revoce celor doi veri cetăţenia israeliană, o dispoziţie ilegală în Israel.

Nu se poate ca aceşti oameni să continue să deţină cetăţenia israeliană şi revocarea acesteia va fi un mesaj important pentru cei care au devenit simboluri pentru actele lor teroriste”, a spus ministrul.

Avocatul lui Karim Younis spune că bărbatul nu deţine o altă naţionalitate, potrivit AFP.

Younis a făcut parte dintr-un grup de deţinuţi palestinieni care trebuiau să fie eliberaţi în 2013, în cadrul unor negocieri de pace israeliano-palestiniene purtate sub egida secretarului de stat american John Kerry, însă Israelul a refuzat în cele din urmă eliberarea lor, iar discuţiile au fost suspendate ulterior, potrivit Agerpres.

Patru ani mai târziu, Younis a fost numit membru al Comitetului central al Fatah al preşedintelui Abbas.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Benjamin Netanyahu a depus jurământul ca prim-ministru al Israelului după ce guvernul său, cel mai de dreapta din istoria ţării, a fost votat de Parlament.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990