Ungaria face jocurile lui Putin și la reuniunea NATO de la București: A blocat participarea lui Kuleba în cadrul Comitetului NATO-Ucraina

Ungaria face jocurile lui Putin și la reuniunea NATO de la București: A blocat participarea lui Kuleba în cadrul Comitetului NATO-Ucraina

Ungaria nu a renunțat la veto-ul său în privința comisiei NATO-Ucraina, nici la reuniunea Alianței de la București. Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó și-a motivat decizia, afirmând că aceasta este o politică a Budapestei de mai mulți ani de zile.

Peter SzijjartoFoto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

Comentariile sale vin după ce Financial Times a scris luni dimineața că șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba se va întâlni cu miniștrii de Externe ai țărilor participante la summitul NATO la o cină separată din cauză că Budapesta nu a dorit ca el să participe la o sesiune formală a reuniunii ce durează două zile.

„Ajung la Consiliul Miniștrilor de Externe ai NATO. Mai mulți oameni au încercat să întrebe despre articolul senzațional al Financial Times. Ei scriu că am împiedicat convocarea reuniunii oficiale a Comitetului NATO-Ucraina. Nu este nimic nou sau surprinzător cu privire la noi”, a scris într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook .

„Am spus clar cu ani în urmă că nu vom contribui la convocarea acestui organism până când Ucraina nu redă drepturile maghiarilor din Transcarpatia. Nu am ridicat această întrebare de când a izbucnit războiul și nici nu intenționăm să facem asta”, a adăugat el.

„Să sperăm că va fi pace cât mai curând și apoi se poate discuta din nou aceasta problemă”, a conchis el.

Ce spune Ucraina despre poziția Ungariei

„După cum știți, Ungaria a blocat întâlnirile Comisiei Ucraina-NATO peste nivelul ambasadorilor din 2017. Pentru a depăși oficial vetoul Ungariei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, organizează o întâlnire separată a miniștrilor de Externe ai NATO și Ucrainei. Dmitro Kuleba și colegii săi străini vor discuta la această întâlnire despre asistența militară suplimentară acordată Ucrainei și refacerea infrastructurii energetice ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko.

Site-ul de știri Ukrainean Truth amintește că în primele săptămâni ale invaziei declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie Ungaria și-a suspendat dreptul de veto, motiv pentru care Dmitro Kuleba a fost invitat și a participat la reuniunile oficiale ale NATO, la fel ca Oleksii Reznikov, ministrul Apărării de la Kiev.

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev insistă însă că este incorect să se vorbească despre o reînnoire a „blocadei” Budapestei la adresa sa întrucât aceasta nu s-a oprit de fapt iar întâlnirile anterioare s-au desfășurat în formate speciale, care trebuiau găsite pentru a ocoli vetoul maghiar.

Péter Szijjártó participă la summitul NATO de la București după ce săptămâna trecută acesta s-a deplasat din nou în Rusia unde a participat la o reuniune a industriei nucleare rusești.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Voi ce părere aveți? / Text controversat al psihiatrului-vedetă Gabriel Diaconu, care o apără pe doctorița șpăgară de la Suceava