28 de coarne de rinocer, al căror comerț este interzis în întreaga lume, au fost confiscate pe aeroportul Kuala Lumpur

28 de coarne de rinocer, al căror comerț este interzis în întreaga lume, au fost confiscate pe aeroportul Kuala Lumpur

Optsprezece coarne de rinocer provenind din Mozambic, a căror valoare de piață este evaluată la aproximativ trei milioane de euro, au fost confiscate de către autoritățile vamale pe Aeroportul Internațional Kuala Lumpur, a declarat luni un oficial local, potrivit AFP.

Autoritățile au găsit coarnele vineri, în urma unui pont primit, încărcătura cu o greutate totală de 51,4 kilograme aflându-se într-o cutie de lemn, în terminalul de marfă al aeroportului, a declarat directorul serviciilor vamale, Hamzah Sundang.

Cutia, al cărei conținut era descris drept opere de artă, provenea din Mozambic, țară din Africa de Est. Aceasta fusese transportată cu un avion aparținând companiei Qatar Airways care trecuse prin Doha înainte de a ateriza în Malaezia, a adăugat Hamzah.

Comerțul cu coarne de rinocer este interzis în întreaga lume din 1977. Însă cererea din China și Vietnam pentru astfel de produse a dus la decimarea speciei, un kilogram de coarne de rinocer putând ajunge până la 60.000 de euro pe piața locală, potrivit organizațiilor pentru protecția animalelor.

Cornele de rinocer sunt apreciate în special în China și Asia de Sud-Est pentru presupusele lor proprietăți medicinale.

Populația mondială de rinoceri însumează astăzi circa 29.000 de capete după ce, la începutul secolului trecut, în lume trăiau aproximativ o jumătate de milion de astfel de animale, în conformitate cu datele International Rhino Foundation.

Duminică, un oficial din domeniul protecției animalelor sălbatice din Nepal a informat că un rinocer cu un singur corn a fost împușcat mortal vineri de braconieri din această țară, prima ucidere a unui animal din această specie pe cale de dispariție în aproximativ 18 luni. Braconierii au împușcat rinocerul mascul în cap, în Parcul Național Chitwan, situat la aproximativ 120 km sud-vest de Kathmandu. Ei au fugit cu cornul și coada și au lăsat animalul într-o baltă de sânge, conform oficialului citat. Nepalul, unde trăiesc 645 rinoceri, a fost lăudat de ecologiști pentru campania sa împotriva braconajului, care a ajutat la dublarea populației de rinoceri.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

3 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

4 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

5 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska