38 de organizaţii solicită acces la şedinţele online ale comisiilor parlamentare

38 de organizaţii solicită acces la şedinţele online ale comisiilor parlamentare

Un număr de 38 de organizaţii din România, dintre care 20 de asociaţii patronale, au solicitat joi partidelor parlamentare să le fie permis accesul la şedinţele online ale comisiilor Parlamentului, pentru ca procesul legislativ să continue să funcţioneze pe baza transparenţei în perioada actuală.

"Prin această scrisoare vă solicităm cu fermitate neîngrădirea participării reprezentanţilor mediului de afaceri şi ai societăţii civile în cadrul şedinţelor publice online ale comisiilor de specialitate din Parlamentul României pentru a ne putea susţine punctele de vedere, astfel încât circuitul legislativ să funcţioneze în continuare în baza transparenţei şi public, iar politicile şi măsurile adoptate de către decidenţii politici să fie în acord cu nevoile reale ale societăţii, pe baza opiniilor exprimate de toate părţile interese. Totodată, şedinţele pot fi înregistrate şi puse la dispoziţie publicului larg pe paginile web ale instituţiei", se precizează în comunicatul remis AGERPRES de cele 38 de organizaţii.

Organizaţiile semnatare sunt Confederaţia Patronală Concordia, Consiliul Investitorilor Străini, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin, Romanian Business Leaders, Camera de Comerţ Americană în România, Camera de Comerţ Franceză în România, Camera de Comerţ Germană în România, Camera de Comerţ Olandeză în România, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Federaţia Industriei Hoteliere din România, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronatelor din Industria Auto, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, Asociaţia Registrul Român de Lobby, Asociaţia Română a Companiilor de Exploatare şi Producţie şi Petrolieră, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Confederaţia Caritas România, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Dizabnet, ActiveWatch, APADOR-CH, Asociaţia Civică, Asociaţia Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, Centrul Filia, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul de Resurse pentru participare publică, Expert Forum, Funky Citizens, Greenpeace, HR Management Club şi Salvaţi Copiii România.

Semnatarii atrag atenţia că dialogul în interiorul Parlamentului suferă grav în prezent, din cauza crizei coronavirusului şi din cauza unor decizii interne ale instituţiei.

"Reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile din România doresc să vă supună atenţiei un subiect deosebit de important pentru buna funcţionare a instituţiilor publice din ţara noastră şi a transparenţei procesului legislativ deschis şi accesibil cetăţenilor. Liberul acces la informaţiile de interes public şi dialogul neîntrerupt între decidenţi şi cetăţeni, fie că aceştia sunt parte din societatea civilă sau a mediului de afaceri, reprezintă elemente de bază ale democraţiei, în special în situaţii dificile, atipice, marcate atât de confuzie în rândul populaţiei, cât şi de dezinformare. Cu atât mai mult, în aceste situaţii dificile trebuie să nu ne abatem de la valorile fundamentale ale democraţiei şi trebuie să identificăm soluţii pentru a ne asigura că aceste valori nu sunt afectate. Într-o societate democratică şi (în special) în cel mai important for legislativ al ţării, Parlamentul României, dialogul este indispensabil. Dorim să atragem atenţia că în clipa de faţă acesta suferă grav, nu doar din cauza restricţiilor impuse de criza COVID-19, dar şi din cauza unor decizii interne, care credem că ar trebui reconsiderate. Considerăm că dialogul deschis între stat şi societate în ansamblul ei poate veni în sprijinul cetăţenilor, angajaţilor sau angajatorilor contribuind astfel la susţinerea şi, mai ales, relansarea economiei naţionale, precum şi la consolidarea încrederii într-un moment în care România are nevoie de aceasta pentru a depăşi momentul de criză", se menţionează în document.

Organizaţiile semnatare solicită continuarea electronică a dialogului dintre reprezentanţii Parlamentului şi restul societăţii.

"Subliniem, totodată, că a ţine cont de nevoile reale ale societăţii civile din România, în sensul ei larg, dar şi de contribuţia acesteia la informarea factorilor de decizie cu privire la dificultăţile pe care le întâmpină în această perioadă este de o importanţă vitală. Organizaţiile non-guvernamentale au o înţelegere de la firul ierbii a situaţiilor sociale şi economice, asigurând sprijin direct şi asistenţă, dincolo de mecanismele de monitorizare privind respectarea unor valori fundamentale (ex. drepturile omului). Credem că doar menţinând şi consolidând parteneriatul solid dintre stat, sindicate, mediul de afaceri şi societatea civilă, bazat pe dialog, pot fi propuse şi adoptate politici eficiente, al căror răspuns să aibă corespondent în realităţile traversate de cetăţeni şi mediul de afaceri. Având în vedere situaţia actuală, acest parteneriat poate fi menţinut în continuare prin folosirea mijloacelor electronice de
comunicare, fără a afecta transparenţa şi calitatea dezbaterilor şi a procesului decizional. Cu speranţa că rămâneţi un partener deschis către dialog, avem încredere că veţi răspunde pozitiv solicitării noastre pe care v-o adresăm pe această cale", se precizează în comunicat.

Apelul este adresat vicepreşedintelui Senatului, Robert Marius Cazanciuc, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintelui PNL, Ludovic Orban, preşedintelui USR, Dan Barna, preşedintelui PRO România, Victor Ponta, preşedintelui PMP, Eugen Tomac şi preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...