81 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga. Istoric și politician antisemit non-violent, Iorga a fost victima legionarilor

81 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga. Istoric și politician antisemit non-violent, Iorga a fost victima legionarilor

La 27 noiembrie se împlinesc 81 de ani de la asasinarea istoricului și politicianului Nicolae Iorga de Mișcarea Legionară. Cu toate acestea, el însuși a fost un antisemit convins, după cum explică o cercetătoare care a studiat opera lui Iorga, transmite RFI.ro. 

Ana Bărbulescu, cercetătoare la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a citit vasta publicistică a lui Nicolae Iorga, care este presărată de antisemitism pe toată durata carierei sale. Ea a acordat un interviu pe această temă la RFI.

 Ana Bărbulescu: Când vorbim de Iorga trebuie să facem întotdeauna distincția între discursul său public și modul în care se raportează la acțiunile statului sau ale unor grupări față de evrei. Aș spune că de-a lungul întregii sale cariere el critică orice violență împotriva comunității evreiești.

Dacă ne referim la discurs, atunci primele articole sunt foarte timpurii, început de secol XX, deja găsim primele articole în primele numere ale revistei Neamul Românesc, deci nu putem spune că există vreun moment în cariera lui timpurie în care să nu existe un discurs antisemit.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 37 de violuri, 3 morți, 87 de magazine și 1500 de case devastate / Bilanțul primei zile de ocupație în Alba a „e…

2 Poate cea mai frumoasă femeie din România...

3 Fenomen straniu în SUA

4 De citit!

5 Informație / Din 2015, CIA antrenează în secret forțele speciale ucrainiene „să ucidă ruși” în cazul unei invazi…