A avut loc primul zbor al unui IAR-99 modernizat. Cu mare întârziere aeronava a intrat în teste VIDEO

A avut loc primul zbor al unui IAR-99 modernizat. Cu mare întârziere aeronava a intrat în teste VIDEO

Cu mare întârziere, a avut loc primul zbor al unui avion IAR-99 SM modernizat la Avioane Craiova din lotul celor 10. Avioanele sunt cruciale pentru pregătirea viitorilor piloți de F-16 Fighting Falcon având avionica asemănătoarea aeronavelor de luptă americane.

Avioanele IAR-99 vor avea avionica asemănătoare cu cea a aeronavelor F-16 FOTO Mediafax

Procesul de modernizare are loc într-un contract semnat în urmă cu trei ani cu Ministerul Apărării Naționale. Contractul este deja întârziat, iar MApN a comunicat pentru „Adevărul” că „se vor lua măsurile care sunt prevăzute în contract”. „Programul de modernizare și revitalizare a avioanelor IAR-99 a ajuns în etapa de testare și evaluare de acceptanță, iar după finalizarea celor două etape menţionate și a recepției, va avea loc şi prima livrare”, a mai precizat MApN.

MApN se poate confrunta cu o previzibilă criză de piloți acum, pentru că vor începe livrările eșalonate ale celor 32 de F-16 Fighting Falcon achiziționate de la Guvernul Norvegiei, iar avionul IAR 99 modernizat este considerat vital pentru pregătirea piloților de aeronave de luptă americane.

Un expert în aviația militară a explicat pentru „Adevărul“ că având în vedere că sosesc din Norvegia două escadrile de F-16 Fighting Falcon, Forțele Aeriene Române vor avea nevoie în curând de 1,5 piloți per avion, deci, în jur de 45-50 de piloți. Un pilot începător, neclasificat și fără antrenament are nevoie de un minimum de 300-500 de ore de zbor pe un avion pentru a fi gata de luptă. Cum o parte din acestea pot fi făcute pe un avion subsonic de școală și antrenament cu o avionică adecvată, similară celei de pe F-16 Fighting Falcon, se poate concluziona că IAR 99 modernizat este vital pentru formarea piloților de luptă români.

Conform unor surse militare, aeronavele IAR 99 Standard urmează să fie echipate cu sisteme avansate de avionică şi sistem de instruire „Embedded Virtual Avionics“, precum şi capacităţi de „Close Air Support“ şi capacităţi „Air to Air“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”