A doua execuţie federală în SUA în 17 ani: un bărbat care a violat, ucis, dezmembrat şi incendiat o minoră

A doua execuţie federală în SUA în 17 ani: un bărbat care a violat, ucis, dezmembrat şi incendiat o minoră

Autorităţile americane au dus la îndeplinire joi a doua execuţie la nivel federal în decurs de o săptămână, după 17 ani de pauză. Avocaţii condamnatului, un bărbat de 68 de ani, au încercat fără succes să oprească execuţia argumentând că acesta suferă de demenţă şi nu mai înţelege pedeapsa aplicată, transmite Reuters.

Wesley Purkey a fost condamnat în 2003 în statul Missouri pentru că a violat şi ucis o fată de 16 ani, după care i-a dezmembrat cadavrul şi l-a ars într-un iaz septic. Bărbatul a fost declarat mort la ora locală 8.19 (12.19 GMT), în camera de execuţii a închisorii federale din Terre Haute, Indiana, a menţionat purtătoarea de cuvânt Kristie Breshears.

Avocaţii săi au încercat să convingă instanţa că Purkey are creierul afectat de Alzheimer şi, deşi a acceptat responsabilitatea crimei, nu mai este capabil să înţeleagă motivul executării sale, care dacă ar fi pusă în aplicare ar constitui o încălcare a legii fundamentale a SUA.

Execuţia de joi a fost precedată de cea a lui Daniel Lee, tot la Terre Haute, înainte de care guvernul american a mai executat din 1963 doar trei condamnaţi, între 2001 şi 2003.

Lee, Purkey şi alţi condamnaţi la moarte s-au numărat între iniţiatorii unei serii de procese care au contestat legalitatea noului "protocol" guvernamental anunţat acum un an în baza căruia injecţia letală cu un mix de trei substanţe a fost înlocuită cu o injecţie doar pe bază de pentobarbital.

Un judecător federal a fost de acord cu opinia unui expert medical, citat de avocaţii condamnaţilor, în sensul că folosirea acestei substanţe ar putea încălca interzicerea prin constituţie a "tratamentelor crude şi neobişnuite" prin faptul că produce o senzaţie dureroasă de înec, generată de umplerea plămânilor cu lichid, înainte ca persoana supusă respectivului tratament să-şi piardă cunoştinţa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa