A fost identificată o misterioasă epavă veche de 350 de ani, din largul coastelor Angliei

A fost identificată o misterioasă epavă veche de 350 de ani, din largul coastelor Angliei

Oamenii de ştiinţă au deslușit misterul identității unei corăbii nave de război olandeze din secolul al XVII-lea care a naufragiat în largul coastelor Angliei, în timp ce transporta plăci de marmură italiană.

Descoperită în 2019, corabia supranumită "Epava necunoscută din Eastbourne", eşuată în largul acestui oraş situat în sud-estul Angliei, a fost identificată drept "Klein Hollandia", un vas de război olandez, scufundat printr-o lovitură dată prin surprindere de englezi în 1672.

Epava , aflată la o adâncime de 32 de metri, a fost identificată de o echipă de cercetători din cadrul Historic England ajutaţi de colegi olandezi, în cooperare cu specialişti în arheologie subacvatică.

"Starea epavei este remarcabilă şi ne-ar putea oferi o mulţime de informaţii despre modul în care erau construite corăbiile olandeze din secolul al XVII-lea şi despre activităţile de la bord", a indicat Historic England într-un comunicat.

Potrivit agenţiei britanice, oamenii de ştiinţă au descoperit sub apă "o mare parte din coca de lemn, tunuri, plăci de marmură italiană şi bucăţi de ceramică italiană". Cercetătorii le-au analizat pentru a identifica ambarcaţiunea.

"Klein Hollandia", care a participat la toate bătăliile majore din timpul celui de-al doilea Război Anglo-Olandez din 1665-1677, s-a scufundat împreună cu o încărcătură de plăci de marmură folosite la construcţia de locuinţe.

Vasul venea din Mediterana şi se îndrepta către Ţările de Jos când a fost atacată şi avariată grav de o escadrilă engleză.

După ce comandantul a fost ucis în luptă, englezii au urcat la bordul "Klein Hollandia", însă s-au înecat împreună cu marinarii olandezi când corabia s-a scufundat, potrivit Historic England.

Atacul surpriză ar fi contribuit la declanşarea celui de-al treilea Război Anglo-Olandez, care face parte dintr-o serie de conflicte, în principal navale, purtate între 1652 şi 1784 în urma unor conflicte legate de comerţ şi de colonii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren