A fost lansat noul portal care permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru online pentru acțiunile în Justiție

A fost lansat noul portal care permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru online pentru acțiunile în Justiție

Justiţiabililor care optează pentru utilizarea acestui portal CSM le recomandă să nu folosească, concomitent, şi celelalte instrumente de sesizare a instanţei, pentru a nu încărca în mod nejustificat activitatea instanţelor.

Noul portal permite depunerea cererilor și înscrisurilor online FOTO arhivă Adevărul

Consiliul Superior al Magistraturii a lanasat luni, 10 iulie 2023, portalul național https://registratura.rejust.ro, portal ce permite depunerea cererilor, înscrisurilor și plata taxelor de timbru și îndeamnă cetățenii și profesioniștii din cadrul sistemului judiciar la folosirea acestuia.

Portalul a fost dezvoltat în primă fază de Curtea de Apel Galaţi , iar acum este disponibil la nivel naţional, gratuit, putând fi accesat la adresa de internet https://registratura.rejust.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii a mulţumit public Curţii de Apel Galaţi pentru contribuția adusă în dezvoltarea și extinderea portalului la nivel național.

Portalul naţional permite interacțiunea electronică a justițiabililor și profesioniștilor dreptului cu instanțele de judecată, oferindu-le acestora posibilitatea de a accesa cu ușurință următoarele servicii:

- depunerea unei cereri de chemare în judecată;

- declararea unei căi de atac într-un dosar;

- depunerea înscrisurilor într-un dosar deja existent;

- plata taxei judiciare de timbru într-un dosar utilizând cardul bancar;

- eliberarea certificatelor de grefă;

- eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătorești.

Posibilitatea de a plăti taxa de timbru utilizând cardul bancar simplifică în mod semnificativ interacțiunea cu instanța de judecată, această modalitate de plată fiind implementată în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Asociația de Plăți Electronice din România și Ghișeul.ro.

Noua interfață implementată la nivelul întregului sistem judiciar este benefică atât cetățenilor, ca destinatari ai serviciului public, cât și personalului specializat din instanțe. Astfel, utilizând formulare electronice din portal, informațiile sunt transmise către grefierii registratori în mod structurat, facilitându-se înregistrarea cu celeritate a cererilor și înscrisurilor în sistemele informatice proprii.

Recomandarea CSM către justițiabili

„Site-ul permite interacţiunea electronică a justiţiabililor şi profesioniştilor dreptului cu instanţele de judecată, oferindu-le acestora posibilitatea de a accesa cu uşurinţă următoarele servicii: depunerea unei cereri de chemare în judecată; declararea unei căi de atac într-un dosar; depunerea înscrisurilor într-un dosar deja existent; plata taxei judiciare de timbru într-un dosar utilizând cardul bancar; eliberarea certificatelor de grefă; eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătoreşti.

Posibilitatea de a plăti taxa de timbru utilizând cardul bancar simplifică în mod semnificativ interacţiunea cu instanţa de judecată, această modalitate de plată fiind implementată în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Asociaţia de Plăţi Electronice din România şi Ghişeul.ro”, spun reprezentanții CSM.

CSM le recomandă justiţiabililor care optează pentru utilizarea noului portal să nu folosească, în acelaşi timp, şi celelalte instrumente de sesizare a instanţei, pentru a nu încărca în mod nejustificat activitatea instanţelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?