A fost realizat arborele genealogic al coronavirusului/Harta mutațiilor Sars-CoV-2, cheia pentru a ține sub control noul virus, arată cu certitudine că boala a apărut la mijlocul lui noiembrie

A fost realizat arborele genealogic al coronavirusului/Harta mutațiilor Sars-CoV-2, cheia pentru a ține sub control noul virus, arată cu certitudine că boala a apărut la mijlocul lui noiembrie

Oamenii de știință care au studiat mutațiile coronavirusului au decodat peste 10.000 de genomi diferiți ai letalului patogen au realizat o hartă, un vast arbore genealogic, care va fi crucial pentru oprirea răspândirii pandemiei și dezvoltării tratamentului, relatează  Financial Times.

De la analizarea primei mostre virale în Wuhan în decembrie, echipe internaționale de cercetare au folosit filogeneza pentru a crea un vast arbore genealogic al virusului Sars-CoV-2 responsabil de Covid-19, care arată modul în care se răspândește de la centrul epidemiei până în toate colțurile lumii.

”Epidemiologia genetică va fi un instrument vital în eforturile umanității de a combate Covid-19 și să se întoarcă lumea spre normalitate”, a spus Emma Hodcroft, genetician evolutionist la Universitatea din Basel care ia parte la proiectul Nextstrain. ”Pentru început va fi un instrument pentru a ajuta distingerea dintre transmisiile locale față de cele importate în timp ce ne orientăm căte carantină”.

Harta mutațiilor va fi folosită pentru a înțelege orice val următor al virusului dacă și când actuala epidemie poate fi ținută sub control, precum și dezvoltarea unor tratamente și vaccinuri.

Când acestea sunt într-un final introduse, tehnologia genetică va implicată în detectarea oricărui semn de dezvoltare a rezistenței. În acest moment sunt în lucru aproximativ 80 de vaccinuri și 150 de medicamente pentru Covid-19 sunt în acest moment în lume.

Toate virusurile suferă mutații și niciuna dintre modificările Sars-CoV-2 nu și-a modificat comportamentul sau să îl facă mai periculos - sau nu până acum cel puțin.

”Oamenii au vorbit despre diferite tupine care evoluează în timp ce virusul se răspândește și suferă mutații, dar noi credem că e periculos să folosești acest termen pentru că sugerează că mutațiile fac ca virusul să fie mai puțin transmisibil sau virulent”, a spus Hodcroft.

Ca multe virusuri, Sars-CoV-2 înmagazinează gene precum ARN. Pentru că genomul viral evoluează într-un ritm stabil în timp ce se multiplică, cu o medie de 2,5 mutații pe lună, oamenii de știință pot folosi acest lucru ca pe un ceas molecular. Diferența genetică dintre mostrele Sars-CoV-2 oferă o estimare exactă a momentului în care filiațiile se separă între ele.

Această tehnică a permis cercetătorilor să stabilească momentul în care virusul a început să circule în China. ”Secvențele ne duc spre fârșitul lunii noimebrie -poate mijlocul lunii noiembrie, dar nu mai devreme de atât”, a spus Hodcroft.

Acest lucru anulează ideea că virusul a ajuns în anumite țări vestice la finalul anului trecut și a circulat în secret până în momentul în care epidemia a ajuns în atenția publicului.

Analiza genetică confirmă că Europa și America de Nord nu au avut cazuri înainte de mijlocul lunii ianuarie.

Exemple de diversitate geografică a introducerii Covid-19 pot fi văzute cel mai bine în Islanda, care a realizat cele mai multe teste și analize genetice a Sars-CoV-2 decât orice altă țară pe cap de locuitor.

Kari Stefansson, șef executiv la deCode Genetics, o companie de genetică din Islanda, a spus că acest lucru arată modul în care virusul a intrat în țară prin călători de la un anumit număr de țări, inclusiv de la cei care s-au întors acasă din vacanțele de ski din Alpi la sfârșitul lui februarie.

”Am identificat tipare a mutațiilor caracteristice epidemiei din toată lumea”, a spus el.

„Avem o reprezentare a epidemiei iraniene, din coasta de vest a SUA și din Europa, inclusiv din Regatul Unit”.

Un aspect al Sars-CoV-2 este modul în care a evoluat mai lent decât orice alt virus precum HIV.

Până acum doar 40 de litere biochimice au evoluat cel mai departe față de mostrele de comparație.

Deși analiza nu a arătat până acum mutații care ar putea afecta transmisibilitatea sau virulența, cercetătorii observă cu atenție în cazul în care apar.

”În timp ce epidemia progresează, unele filiații se vor înmulți, iar altele vor muri”, a spus Nick Loman, profesor la Universitatea din Birmingham.

”Vom avea cu certitudine mutații care să schimbe caracterul virusului”, a adăugat el, ”deși nu am văzut acest lucru întâmplându-se deocamdată”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...