A început ATACUL! Magistrații cu PSD ÎN SUFLET au intrat în GREVĂ!

A început ATACUL! Magistrații cu PSD ÎN SUFLET au intrat în GREVĂ!

A început atacul! Magistraţii cu PSD în suflet din Oltenia au intrat în grevă! Magistraţii sunt nemulţumiţi de salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi solicită demisia Ministrului Justiţiei. Judecătorii şi procurorii au intrat de astăzi în grevă. Zvonurile conform cărora SISTEMUL va da atacul final la DNA și lupta anticorupție încep să prindă contur...

Magistraţii vor lua în pronunţare doar cauzele având ca obiect cauze cu termen foarte urgent în materie penală şi în materie civilă, în celelalte tipuri de cauze urmând a se acorda termene. Procurorii şi judecătorii cer Guvernului să adopte memorandumul privind Justiţia, dar şi să emită o ordonanţă de urgenţă pentru înlăturarea inechităţilor salariale din sistemul justiţiei.

A fost făcut şi un apel la CSM să sesizeze CCR cu privire la existenţa unui conflict între puterile statului.

Magistraţii din Oltenia care au intrat în grevă sunt de la: Tribunalul Dolj, Tribunalul Gorj, Tribunalul Olt, Tribunalul Vâlcea şi Tribunalul Mehedinţi, Judecătoria Craiova, Judecătoria Calafat, Judecătoria Strehaia, Judecătoria Targu Jiu, Judecătoria Filiaşi, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Judecătoria Drăgăşani , Judecătoria Drobeta-Turnu Severin şi Judecătoria Segarcea.

Potrivit informatiilor HotNews, actiuni similare de protest s-au desfasurat astazi la mai multe instante din intreaga tara. Protestul judecatorilor are loc in contextul inceperi alegerilor la nivelul instantelor pentru desemnarea judecatorilor care vor candida pentru un post in Consiliul Superior al Magistraturii. Vom reveni cu amanunte si cu lista instantelor care s-au alaturat protestului indata ce vom confirma informatiile.

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, pentru HotNews.ro: "Iau act de informatiile din presa cu privire la proteste la nivelul instantelor si reiterez ca politica salariala se face de catre ministerul muncii. Intentionez sa iau legatura cu ministrul muncii pentru ca ministerul sa discute cu cei aflati in protest despre revendicarile lor".

Potrivit informatiilor transmise de Parchetul General la Ministerul Justitiei, pana la aceasta ora la nivelul parchetelor niciun magistrat nu se afla in greva.

Magistratii celor doua instante au diverse solicitari, pe care le puteti consulta asa cum au fost ele redate in comunicatele de presa emise de cele doua institutii. Judecatorii celor doua tribunale au in comun urmatoarele solicitari:
- controlul constitutionalitatii ordonantei OUG 43/2016 prin care acestia au fost exclusi de la aplicarea prevederilor ordonantei OUG 20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.
- demisia ministrului justitiei
- aplicarea unor hotarari ale Inaltei Curtii de Casatie si Justitie (RIL si HP)
- guvernul sa emita acte normative doar cu respectarea normelor constitutionale

Precizam ca salariul judecatorilor din Romania porneste de la 5.000 de lei si ajunge pana la 14.000 de lei, in functie de grad si vechime.

Potrivit unui comunicat de presa al Tribunalului Valcea, judecatorii instantei solicita urmatoarele:

1. Solicita public puterii executive sa aplice hotararile date de Instanta Suprema in Recurs in interesul legii si in procedura dezlegarii unor chestiuni de drept, in concordanta cu normele legale in vigoare si sa puna in executare hotarile judecatoresti.
2. Puterea executiva sa transpuna de indata in acte normative si in masuri administrative Hotararile Curtii Europene de Justitie pentru a preintampina "valurile" de litigii generate de neexecutare de catre executiv a acestor hotarari (cu titlu de exemplu, restituirea taxei de prima inmatriculare, poluare, etc)
3. Solicita public Guvernului sa emita acte normative doar cu respectarea normelor constitutionale;
4. Solicita aplicarea nediscriminatorie a actelor normative pentru toti destinatarii lor;
5. Aproba memoriul formulat de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania si solicita public Avocatului Poporului sa initieze controlul de constitutionalitate a OUG 43/2016;
6. Solicita public demisia Ministrului Justitiei;
7. Aproba Memorandumul adresat Guvernului, intocmit de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si de Asociatia Magistratilor din Romania.

Potrivit unui anunt publicat pe site-ul Tribunalului Dolj, solicitarile magistratilor acestei instante sunt urmatoarele:

- puterea executiva sa aplice hotararile date de ICCJ in RIL si HP in concordanta cu normele legale in vigoare;
- Guvernul sa emita acte normative doar cu respectarea legii de abilitare data de Parlament si a normelor constitutionale;
- Guvernul sa puna in executare hotararile judecatoresti;
- aplicarea nediscriminatorie a actelor normative pentru toti destinatarii lor;
- sesizarea Avocatului Poporului pentru a initia controlul de constitutionalitate a OUG 43/2016;
- solicitarea ca presedintele CSM sa ceara CCR sa constate existenta unui conflict intre puterile statului;
- adoptarea Memorandumului trimis de ANR si UNJR;
- demisia ministrului justitiei.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale