A încetat din viață fostul vicepremier nord-irlandez și fostul comandant IRA Martin McGuinness

A încetat din viață fostul vicepremier nord-irlandez și fostul comandant IRA Martin McGuinness

Fostul comandant al IRA și fostul vicepremier nord-irlandez Martin McGuinness a încetat din viață marți la vârsta de 66 de ani, informează BBC și Sky News preluate de Reuters și AFP.

McGuinness, care a renunțat la arme pentru a se dedica eforturilor de a pune capăt conflictului de 30 de ani din Irlanda de Nord, suferea de o boală rară a inimii, potrivit BBC.

'Cu profundă durere și tristețe am aflat despre moartea prietenului și camaradului nostru Martin McGuinness, care a încetat din viață în această dimineață la Derry' (Irlanda de Nord), a informat partidul său, formațiunea naționalistă Sinn Fein, într-un comunicat de presă citat de EFE.

Președintele Sinn Fein, Gerry Adams, l-a caracterizat într-o declarație drept un "republican pasionat care a lucrat neobosit pentru pace și reconciliere și pentru reunificarea țării".

McGuinness a anunțat la 19 ianuarie că se retrage din politică. El a explicat atunci că boala și criza politică declanșată de propria-i demisie din funcția de vicepremier, survenită cu câteva zile mai devreme, l-au determinat să se retragă cu câteva luni mai devreme decât ar fi avut de gând.

La scurt timp după retragerea sa, Sinn Fein a obținut un progres major la alegerile de la începutul lui martie pentru parlamentul nord-irlandez, apropiindu-se la distanță de un singur mandat de Partidul Democrat Unionist (DUP) și lăsând tabăra politică probritanică fără majoritate pentru prima dată după divizarea Irlandei, în 1921.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...