A încetat din viață fostul vicepremier nord-irlandez și fostul comandant IRA Martin McGuinness

A încetat din viață fostul vicepremier nord-irlandez și fostul comandant IRA Martin McGuinness

Fostul comandant al IRA și fostul vicepremier nord-irlandez Martin McGuinness a încetat din viață marți la vârsta de 66 de ani, informează BBC și Sky News preluate de Reuters și AFP.

McGuinness, care a renunțat la arme pentru a se dedica eforturilor de a pune capăt conflictului de 30 de ani din Irlanda de Nord, suferea de o boală rară a inimii, potrivit BBC.

'Cu profundă durere și tristețe am aflat despre moartea prietenului și camaradului nostru Martin McGuinness, care a încetat din viață în această dimineață la Derry' (Irlanda de Nord), a informat partidul său, formațiunea naționalistă Sinn Fein, într-un comunicat de presă citat de EFE.

Președintele Sinn Fein, Gerry Adams, l-a caracterizat într-o declarație drept un "republican pasionat care a lucrat neobosit pentru pace și reconciliere și pentru reunificarea țării".

McGuinness a anunțat la 19 ianuarie că se retrage din politică. El a explicat atunci că boala și criza politică declanșată de propria-i demisie din funcția de vicepremier, survenită cu câteva zile mai devreme, l-au determinat să se retragă cu câteva luni mai devreme decât ar fi avut de gând.

La scurt timp după retragerea sa, Sinn Fein a obținut un progres major la alegerile de la începutul lui martie pentru parlamentul nord-irlandez, apropiindu-se la distanță de un singur mandat de Partidul Democrat Unionist (DUP) și lăsând tabăra politică probritanică fără majoritate pentru prima dată după divizarea Irlandei, în 1921.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalist de investigații: Andreea Moldovan este în conexiune cu unul dintre cele mai mari holdinguri farma di…

2 Așa o fi?

3 Ar fi bomba anului, Gâdea și Ciuvică și-ar face seppuku în direct! / O va propune USR-PLUS pe Camelia Bogdan pen…

4 DNA l-a trimis în judecată pe europarlamentarul PSD Claudiu Manda, „Olguțul”

5 Așa o fi?