A murit Alexei Navalnîi

A murit Alexei Navalnîi

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters. În decembrie, el fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.

UPDATE 14:04 Navalnîi a fost asasinat, susține jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Moartea lui Alexei Navalny, criticul lui Putin, a fost o „crimă”, a declarat Dmitri Muratov, jurnalist rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, potrivit Sky News .

De asemenea, Muratov, editor al ziarului Novaia Gazeta, a declarat că, în opinia sa, condițiile din închisoare au dus la decesul acestuia.

La 1 septembrie anul trecut, Muratov a fost declarat de autoritățile ruse drept „agent străin” pentru promovarea „opiniilor care vizează formarea unei atitudini negative față de politica internă și externă a Rusiei”.

UPDATE 13:58 Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că a deschis un caz privind moartea lui Alexei Navalnîi în închisoare, scrie Sky News .

„Departamentul de investigații al Comitetului de Investigații al Rusiei… a organizat o verificare procedurală privind moartea lui Navalnîi în colonia corecțională nr. 3”, se arată într-o declarație.

„În conformitate cu procedura stabilită prin lege, se desfășoară un set de măsuri de investigare și operaționale menite să stabilească toate circumstanțele incidentului”.

Guvernele internaționale și ONG-urile spun că comisia de anchetă rusă primește ordine de la Kremlin.

UPDATE 13:51 Cine este Aleksei Navalnîi

Născut într-un sat din vestul Moscovei, Aleksei Navalnîi s-a născut ca proprietar de fabrică și a devenit probabil cel mai cunoscut critic al lui Vladimir Putin, relatează Sky News .

Activismul său politic, inclusiv investigațiile extinse privind corupția la nivel înalt și candidatura la funcția de primar al Moscovei i-au adus faima și mulți au crezut că reprezintă o amenințare pentru Putin.

Într-o înregistrare video din închisoare, în ianuarie, Navalnîi apărea slăbănog, cu capul ras. Cu toate acestea, el a făcut haz de necaz în legătură cu o petrecere din Moscova, întrebând autoritățile ruse dacă au organizat „o petrecere normală sau o petrecere de karaoke”, provocând râsul unui judecător, amintește The Guardian .

La începutul lunii decembrie, el a dispărut dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde își ispășea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a numit răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin din anii 2010. El nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.

Fost politician naționalist, Navalnîi a contribuit la stimularea protestelor din 2011-2012 din Rusia, făcând campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul intim al lui Putin și împărtășind descoperirile în videoclipuri șmecherești care au adunat sute de milioane de vizualizări.

Punctul culminant al carierei sale politice a fost atins în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o competiție pentru primăria Moscovei pe care puțini au crezut că a fost liberă sau corectă. A rămas ani de zile un ghimpe în coasta Kremlinului, identificând un palat construit la Marea Neagră pentru uzul personal al lui Putin, vile și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o lucrătoare sexuală care a făcut legătura între un înalt oficial de politică externă și un oligarh bine cunoscut.

În 2020, Navalnîi a intrat în comă după o presupusă otrăvire cu noviciok de către serviciul de securitate FSB al Rusiei și a fost evacuat în Germania pentru tratament. El și-a revenit și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru încălcarea eliberării condiționate și a fost condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea, care vor totaliza peste 30 de ani în spatele gratiilor.

Putin a lansat recent o campanie prezidențială pentru cel de-al cincilea mandat al său. El este deja cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace și l-ar putea depăși dacă va candida din nou în 2030, o posibilitate, deoarece a făcut să fie rescrise regulile constituționale privind limitarea mandatelor în 2020.

UPDATE 13:46 Șeful de cabinet al lui Aleksei Navalnîi spune că nu a primit nicio confirmare că criticul lui Putin a murit, menționează Sky News .

Leonid Volkov a declarat că declarația serviciului penitenciar ar putea fi interpretată ca o „mărturisire” că l-au ucis în mod deliberat pe Navalnîi.

Secretara de presă a lui Navalnîi spune, la rândul său, că nu a primit nicio confirmare că opozantul rus a murit.

Un membru al anturajului său, Kira Yarmysh, spune că avocatul lui Navalnîi zboară în orașul Kharp – unde se află colonia penală IK-3, unde era deținut – pentru a stabili faptele.

„De îndată ce vom avea informații, le vom raporta”, a declarat ea.

UPDATE 13:42 Moscova insistă că nu are informații despre cauza morții criticului lui Putin.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a insistat, de asemenea, că serviciul federal de penitenciare face toate verificările necesare cu privire la moartea acestuia, notează Sky News .

Site-ul media de stat rusesc TASS relatează că Vladimir Putin a fost informat de moartea acestuia.

UPDATE 13:39 De asemenea, The Guardian scrie că moartea liderului opoziției ruse ar putea fi considerat probabil un asasinat politic atribuit lui Vladimir Putin.

Kremlinul a declarat că nu are informații privind cauza decesului, precizează publicația britanică.

Aleksei Navalnîi în închisoareFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa.

Criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, fusese mutat, în decembrie, în „Lupul polar”, o închisoare dură de lângă Cercul Arctic

În 25 decembrie, purtătoarea de cuvânt a politicianului rus de opoziție spunea că Alexei Navalnîi a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei, după ce susținătorii pierduseră legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni. Navalnîi fusese localizat în colonia penală IK-3 din Kharp, în regiunea Iamalia-Neneția, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, a declarat purtătoarea de cuvânt Kira Yarmysh.

Colonia penitenciară în care a fost transferat Navalnâi, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave. Iernile sunt aspre, cu temperaturi de chia minus 28 de grade Celsius. Situată la aproximativ 60 km de Cercul Arctic, închisoarea a fost fondată în anii 1960 ca parte a ceea ce a fost odată sistemul GULAG de lagăre de muncă forţată sovietice, potrivit ziarului Moskovski Komsomoleţ.

Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul acestuia într-o colonie cu „regim special", cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, au declarat atunci că acesta nu mai fusese văzut de avocații săi din 6 decembrie și au tras un semnal de alarmă cu privire la soarta sa.

„Încă nu a fost mai rece de -32°C”

În luna ianuarie, disidentul rus Alexei Navalnîi ironiza condițiile în care autoritățile ruse îl țineau încarcerat, afirmând că frigul din regiunea în care se află penitenciarul „Lupul Polar” în care a fost transferat i-au amintit de o secvență celebră dintr-un film cu Leonardo DiCaprio, scria Reuters.

Navalnîi spunea într-o postare distribuită pe conturile sale de pe platformele social media că, imediat după ce a fost scos din carantina obligatorie la sosirea în penitenciar, a fost pus într-o „celulă de pedepsire” din cauza atitudinii sale.

„Încă nu a fost mai rece de -32°C”, a notat el într-o serie de postări pline de ironii. „Nimic nu te înviorează ca o plimbare în Iamalia la 6:30 dimineața. Chiar și la temperatura aceasta te poți plimba mai mult de jumătate de oră doar dacă reușești să îți crești un nas nou, urechi noi și degete noi”, afirmaAlexei Navalnîi.

Disidentul rus a distribuit și o fotografie cu curtea în care i se permite să iasă la aer, notând că aceasta are o lățime de 3 pași și o lungime de 11, „dar măcar e ceva, să pot ieși la plimbare”.

De asemenea, Navalnîi a făcut atunci o referire la o scenă celebră din filmul The Revenant din 2015, în care Leonardo DiCaprio se adăpostește de frig în carcasa unui cal.

„Nu cred că aia ar fi funcționat aici. Un cal mort ar îngheța în 15 minute. Avem nevoie de un elefant aici, unul prăjit”, a scris Navalnîi.



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?