A murit astronomul Klim Ivanovici Ciuriumov, unul dintre descoperitorii cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko

A murit astronomul Klim Ivanovici Ciuriumov, unul dintre descoperitorii cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko

Astronomul ucrainean Klim Ivanovici Ciuriumov, unul dintre descoperitorii cometei care a fost destinația de succes a misiunii spațiale europene Rosetta, a murit sâmbătă la vârsta de 79 de ani, au informat mass-media locale citate de EFE.

Sursa foto: www.startlr.com

Cercetătorul, director al Planetarium Kiev și președintele Societății Ucrainene a Iubitorilor de Astronomie, a murit subit, din motive necunoscute, în timpul unei călătorii spre orașul Harkov, din nord-estul țării.

În 1969, Klim Ivanovici Ciuriumov a examinat o placă fotografică a cometei 32P/Comas Sola / 32P/Comas Sola, făcută de astronoma Svetlana Ivanovna Gherasimenko, la Institutul de Astrofizică din Almatî (Kazahstan).

Astronomul a găsit imaginea unui obiect pe marginea plăcii fotografice și a presupus că era vorba de cometa 32P/Comas Sola. O examinare mai atentă a scos în evidență o slabă imagine a cometei Comas Sola în poziția corectă, ceea ce a dovedit că obiectul identificat de Ciuriumov era o cometă care nu fusese încă descoperită.

Decesul astronomului ucrainean intervine la două săptămâni după încheierea cu succes a misiunii Rosetta, în care s-a investit un buget de 1,3 miliarde de euro și care a durat mai mult de zece ani. Rosetta a fost lansată în martie 2004 și, după ce a parcurs 6,5 miliarde de kilometri în 10 ani în Sistemul Solar, s-a intersectat cu cometa 67P în august 2014.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România

3 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

4 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

5 Ucraina / perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei