A murit dirijorul Voicu Enăchescu, fondatorul Corului de Cameră „Preludiu“

A murit dirijorul Voicu Enăchescu, fondatorul Corului de Cameră „Preludiu“

Dirijorul Voicu Enăchescu, fondatorul Corului de Cameră Preludiu, a murit, sâmbătă, la vârsta de 79 de ani, a anunțat Radio România Cultural. Trupul neînsuflețit al muzicianului va fi depus duminică, 20 noiembrie, la Ateneul Român.

Voicu Enăchescu FOTO Radio România Cultural

Deținător a numeroase premii internaționale ce au fost acordate atât Corului de Camera Preludiu, al cărui fondator era, cât și artei sale dirijorale, Voicu Enăchescu, unul dintre reperele mișcării corale din România, s-a stins din viață sâmbătă, 19 noiembrie, la vârsta de 79 de ani, anunță Radio România Cultural.

Născut în 24 mai 1943, în localitatea Brănești, din județul Dâmbovița, Voicu Enăchescu a absolvit Conservatorul de Muzica Ciprian Porumbescu din București, unde i-a avut ca profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun, Constantin Romașcanu. Prima experiență corală o trăiește în Corul de Copii Radio, unde devine fascinat de maestrul dirijor de la aceea perioadă – Ion Vanica.

Pasiunea pentru dirijatul coral prinde contur în toamna anului 1972 când înființează un grup coral alcătuit din studenți ai Universității București și ai Conservatorului – Corul de Cameră Preludiu, ansamblu ce avea să devină unul dintre cele mai titrate și apreciate ansambluri corale din Romania.

În 1991, devine director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română. De-a lungul timpului, Voicu Enăchescu a dirijat corurile Filarmonicilor din țară -Craiova, Iași, București și a susținut workshop-uri de specialitate cu coruri din Franța, Olanda, Grecia, Republica Moldova sau Polonia.

În 2004 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural în Grad de Comandor pentru Promovarea Culturii“.

Trupul neînsuflețit al muzicianului va fi depus duminică, 20 noiembrie, la Ateneul Român, între orele 13.30 – 17.00 unde cei care i-au apreciat arta îi pot aduce un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc, luni, 21 noiembrie, ora 12.00, la Cimitirul Sfântul Ilie din Pipera.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...