A murit la 103 ani ultimul reprezentant al juntei militare care a condus Grecia între 1967 și 1974

A murit la 103 ani ultimul reprezentant al juntei militare care a condus Grecia între 1967 și 1974

Ultimul reprezentant al juntei de extremă-dreapta care a organizat lovitura de stat din 1967 din Grecia și a condus țara timp de șapte ani a murit sâmbătă la vârsta de 103 ani, a relatat duminică agenția națională elenă de presă ANA, preluată de Reuters.

Născut pe insula Creta, Stylianos Pattakos a fost un general de brigadă care comanda forțele de tancuri blindate în momentul în care, la 21 aprilie 1967, a luat parte la lovitura de stat condusă de colonelul George Papadopoulos.

Tancurile lui Pattakos au avut un rol esențial în acțiunea de preluarea a controlului de către juntă asupra capitalei Atena.

El a fost ulterior ministru de interne, dar și prim-vicepremier. După restaurarea democrației în 1974, Pattakos și Papadopoulos au fost arestați și condamnați la moarte. Pedepsele lor au fost apoi comutate în închisoare pe viață.

Pattakos a fost eliberat în 1990 din motive medicale. El a spus până la moarte că nu regretă nimic, insistând că lovitura de stat a salvat Grecia de comunism.

Papadopoulos, care a refuzat să încerce să fie eliberat, a murit în închisoare în 1999.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…