A murit mama lordului mexican al drogurilor „El Chapo” Guzman. Consuelo Loera López avea 94 de ani VIDEO

A murit mama lordului mexican al drogurilor „El Chapo” Guzman. Consuelo Loera López avea 94 de ani VIDEO

Consuelo Loera López, mama lui Joaquín El Chapo Guzmán, unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din istoria Mexicului, a murit. Aceasta avea 94 de ani. Vestea a apărut duminică în presa locală, citând autoritățile din Sinaloa, statul de origine al familiei.

Loera López a fost în atenția presei în acești ani pentru salutul pe care l-a împărtășit cu președintele Andrés Manuel López Obrador, într-una dintre călătoriile acestuia în regiune, relatează euro.eseuro.com .

Președintele Mexicului i-a strâns mâna mamei lui El Chapo FOTO Captură video

Loera López a trăit întotdeauna în La Tuna, o comunitate din Badiraguato. De acolo a venit El Chapo Guzmán , liderul Cartelului Sinaloa, împreună cu Ismael El Mayo Zambada și frații Beltrán Leyva. În ciuda puterii teoretice a grupului criminal Sinaloa, viața nu a fost întotdeauna ușoară pentru mama lui El Chapo. În 2016, infractorii i-au atacat casa din La Tuna, iar atacul s-a soldat cu moartea mai multor persoane.

Cum a explicat gestul președintele

Femeile au apărut întotdeauna în mass-media ca simbolul familiei din industria criminală. Loera López l-a surprins pe López Obrador într-una dintre călătoriile sale în regiune. În 2020, președintele a recunoscut că femeia i-a dat o scrisoare. "M-am dus să o văd, pentru că este o femeie mai în vârstă, respectabilă, și am salutat-o. Mi-a dat scrisoarea și mi-a spus „nu le permit fiicelor mele să își viziteze fratele în închisoare”. Vreau să vă rog să vedeți dacă puteți să ne ajutați ca ele să se poată duce, eu nu mai pot să mă duc să-l văd", a explicat președintele.

Confruntat cu criticile pentru apropierea sa de mama șefului organizației criminale, López Obrador a încercat să se explice. "Aceasta este marea legătură, marele scandal. Scrisoarea era atât de privată încât am dat-o Ministerului de Externe pentru ca acesta să o trimită ambasadorului Statelor Unite", a spus el. "Apoi au răspuns de la Ambasadă că vor da posibilitatea uneia dintre surorile lui Guzmán să meargă să îl vadă, adică a fost o procedură", a adăugat el.

Închis pe viață în SUA

El Chapo Guzmán este încarcerat în Statele Unite din ianuarie 2017. Arestat pentru prima dată la începutul anilor 1990, el a evadat din închisoare în 2001, în circumstanțe oarecum controversate. Explicația oficială este că s-a ascuns într-un cărucior de rufe. Dar a existat întotdeauna un zvon conform căruia ofițerii de poliție federală l-au scos din închisoare, deghizat în unul dintre ei.

El Chapo, fondatorul cartelului Sinaloa, ispășește o pedeapsă pe viață într-o închisoare de maximă securitate din Colorado, după ce a fost condamnat în 2019 pentru acuzații care includ trafic de droguri, spălare de bani și infracțiuni legate de arme.

În ianuarie 2023, El Chapo a trimis un mesaj „SOS” președintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador, susținând că a fost supus la „chinuri psihologice” în închisoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat