A murit Mira Markovic, văduva lui Slobodan Milosevic

A murit Mira Markovic, văduva lui Slobodan Milosevic

Mirjana Markovic, văduva fostului preşedinte al Serbiei, Slobodan Milosevic, supranumită adeseori "Lady Macbeth a Balcanilor", a încetat din viaţă duminică, la 76 de ani, anunţă AFP, citându-l pe unul dintre apropiaţii ei.

"Pot confirma că din păcate Mira Markovic a decedat", a declarat Milutin Mrkonjic, un apropiat al familiei, fără alte detalii.

Media locale au precizat că ea a decedat într-un spital la Moscova în urma unei maladii.

Potrivit unuia dintre prietenii săi, Dragoljub Kocovic, citat de publicaţia Blic, dorinţa Mirei Markovic a fost de a reveni în Serbia, "dar ea urma să fie transportată de la aeroport direct la închisoare".

Mirjanal Markovic, care exercita o mare influenţă asupra soţului său, părăsise în 2003 Serbia, unde era acuzată de justiţie de abuz de putere. Numele său fusese legat şi de misterioasa asasinare în august 2000 a fostului preşedinte Ivan Stombolic.

În iunie 2007, justiţia sârbă emisese de altfel un mandat de arestare internaţional împotriva Mirei Markovic şi a fiului său Marko, sub acuzarea că ar avea legătură cu reţea de trafic de ţigări.

În 2008, mama şi fiul au primit azil politic în Rusia.

Fostul preşedinte iugoslav a murit în martie 2006 în celula sa de la centrul de detenţie al Tribunalului Penal Internaţional pentru ex-Iugoslavia (TPIY) la Haga, înainte de încheierea procesului său în care era acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în anii 1990 în fosta Iugoslavie.

El fusese înlăturat de la putere în urma unei mişcări populare în octombrie 2000, apoi arestat în aprilie 2001.

Temându-se că va fi arestată, Mira Markovic s-a abţinut, la fel ca şi fiul său, să asiste la funeraliile soţului ei în Serbia. Cuplul are de asemenea o fiică, Marija.

Fosta profesoară de sociologie la Universitatea din Belgrad publicase în 2015 o amplă biografie în care apăra reputaţia soţului său, pe care îl descria ca fiind o "figură politică dominantă", precizând că "numele său era menţionat mai des decât cele ale preşedinţilor rus, american şi chinez împreună".

O telegramă diplomatică americană trimisă în 2003 şi dezvăluită de WikiLeaks, descria viaţa lui Milosevic în centrul de detenţie al ONU. Potrivit autorului ei, Tim McFadden, care era citat în document, fostul om forte de la Belgrad telefona în fiecare zi soţiei sale.

"Milosevic putea manipula o întreagă naţiune, dar nu reuşea să-şi stăpânească soţia, care, dimpotrivă, părea să exercite o puternică influenţă asupra lui", potrivit lui McFadden.

Mira Markovic a fost întotdeauna preocupată de politică, având un fenomenal instinct de supravieţuire şi ambiţia de a domni asupra unui superstat balcanic.

Îndrăgostiţi încă din copilărie, Mira şi Slobodan au fost întotdeauna împreună şi arestarea lui Milosevic în aprilie 2001 a fost prima lor separare reală după mariajul lor în 1964.

Ei se întâlniseră la liceul din Pozarevac, oraşul lor natal situat la 70 de km sud-est de Belgrad. Mira Markovic se născuse din relaţia a doi partizani antinazişti, iar mama sa, al cărei nume de război era Mira, a fost executată de fascişti în 1944 în circumstanţe obscure.

Comunistă de la vârsta de 16 ani, Mira Markovic a preluat conducerea în 1995 a partidului neocomunist Stânga iugoslavă (JUL) şi a fost deputată de Pozarevac. JUL a format o coaliţie cu Partidul Socialist al lui Milosevic (SPS).

Mira Markovic s-a arătat în diverse ocazii nemiloasă faţă de cei pe care îi considera trădători ai cauzei sale. "Când voi avea 60 de ani (în 2002), vreau ca soţul meu să abandoneze politică pentru a-şi petrece restul timpului în vacanţă", declarase ea. Dar procesul lui Milosevic la TPIY i-a anulat proiectele. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”