A murit Sanda Manu, unul dintre cei mai mari regizori din România. Mesajul emoționat al actriței Oana Pellea

A murit Sanda Manu, unul dintre cei mai mari regizori din România. Mesajul emoționat al actriței Oana Pellea

Sanda Manu, regizor de teatru și profesor universitar la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret, a murit la vârsta de 90 de ani. Vestea tristă a fost dată de îndrăgita actriță Oana Pelea.

Sanda Manu a murit la vârsta de 90 de ani FOTO Adevărul

"Când îți pleacă o parte din suflet…îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu…Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoștință. Si iar…Iubire. Si iar…tăcere. Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten - deci profesor ideal. Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!", a scris actrița Oana Pellea pe pagina sa de socializare.

Îndrăgitul actor Ștefan Tapalagă a fost soţul Sandei Manu, cea care i-a fost profesoară de actorie. Marele pedagog Sanda Manu și Ștefan Tapalagă au împreună o fiică, Irina Tapalagă, artist plastic.

O carieră de excepție

Sanda Manu s-a născut în anul 1933. Tatăl ei a fost apreciatul actor Ion Manu. A absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind colegă, printre alții, cu Radu Penciulescu.

După absolvirea facultății, a lucrat ca regizor de teatru și de televiziune și profesor universitar la IATC, devenit după 1989, ATF, mai apoi, UATC și, în fine, UNATC.

Și-a încheiat cariera pedagogică (și universitară) la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret, unde a fost colegă de catedră cu Lucia Mureșan, Constantin Codrescu, Margareta Pogonat, Adriana Piteșteanu, Vlad Rădescu.

A regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru și de televiziune . A montat spectacole în teatre din Germania și S.U.A., efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin. În 1972 a fost într-o călătorie de studii, ca visiting teacher, în Cuba.

A fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER 1992 și cu Premiul pentru regia spectacolului "Bolnavul închipuit" (de Moliere) de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați 2003.

Un alt spectacol longeviv și de mare succes, cu premiera în 18.10.2003, este "Cum iubește cealaltă jumătate" de la Teatrul Mic din București.

În 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din București textul lui Jean Cocteau, "Vocea umană" cu Oana Pellea ca protagonistă.

În 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Este, începând cu 2009, Doctor Honoris Causa al UNATC și după 1995 a fost, pe durata unui mandat de 4 ani, vicepreședinte al UNITER.

A fost căsătorită cu regretatul Ștefan Tapalagă, cu care are un copil, Irina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...