A murit Vladimir Jirinovski

A murit Vladimir Jirinovski

Vladimir Jirinovski, fost vicepreședinte al Dumei de Stat cunoscut pentru pozițiile sale extremiste și retorica agresivă față de statele vecine Rusiei, a murit la vârsta de 77 de ani, anunță Izvestia .

Vladimir JirinosvkiFoto: ITAR-TASS / Alamy / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut miercuri, 6 aprilie, de Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus:

„Tocmai s-a aflat că Vladimir Volfovici Jirinovski a murit după o boală gravă și prelungită. Să-i onorăm memoria”, a spus el la o ședință a legislativului de la Moscova.

Izvestia notează că Jirinovski a fost internat pe 2 februarie la Spitalul Clinic Central din Moscova, fiind diagnosticat cu COVID-19 și leziuni pulmonare extinse.

Cine a fost Vladimir Jirinovski

Politicianul rus este liderul și fondatorul Partidului Liberal Democrat al Rusiei care, în pofida numelui, este cunoscut pentru pozițiile sale ultranaționaliste. Jirinovski a fost vicepreședinte al Dumei de Stat între 2001 și 2011.

Cunoscut ca un populist care a promis că vodca va fi gratuită dacă este ales președinte, Jirinovski s-a remarcat prin declarațiile extrem de agresive împotriva statelor vecine ale Rusiei și nu numai, atât în perioada în care a ocupat funcția de vicepreședinte al Dumei, cât și în anii care au urmat.

El și-a exprimat dorința ca fostele state sovietice din „vecinătatea imediată a Rusiei” și nu numai să fie ocupate, visând la o zi „în care soldații ruși își pot înmuia bocancii în apele Oceanului Indian”. Jirinovski este cunoscut și pentru îndemnurile la folosirea armelor nucleare împotriva adversarilor Rusiei.

Acesta și-a pierdut din influență odată cu consolidarea Partidului Rusia Unită a președintelui Vladimir Putin în ultimul deceniu însă a continuat să rămână o figură importantă a politicii din Rusia.

Jirinovski a amenințat Rep. Moldova cu o „baie de sânge”

În decembrie 2020, după alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova, Jirinovski a declarat la o televiziune rusă că dacă autorităţile de la Chișinău vor încerca să pună în aplicare retragerea trupelor ruse din Transnistria, contingentul rusesc nu va fi retras, ci se va dubla sau chiar tripla .

„Noi nu trebuie doar să spunem, dar și să avertizăm că noi nu numai că nu vom retrage, ci vom crește contingentul rusesc al forțelor de menținere a păcii. Dacă numai un singur soldat va fi ucis, vă veți scălda într-o baie de sânge, nici nu veți reuși să ajungeți la aeroportul din Chișinău, vă vom ajunge pe toți”, a declarat acesta.

El a mai spus că că în depozitele de la Cobasna este muniție suficientă pentru un „întreg al treilea război mondial în Europa”, că lichidarea unei asemenea cantități de arme este imposibilă, iar în cazul unei explozii, Europa va fi zguduită de valul de șoc.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”