A tras Zegrean BĂȘINA dinaintea „Marelui Căcat”? Afirmații „PERVERSE”!

A tras Zegrean BĂȘINA dinaintea „Marelui Căcat”? Afirmații „PERVERSE”!

Augustin Zegrean afirma ca exista mai multe state in Europa pentru care nu se face inchisoare pentru abuzul in serviciu decat cele in care se face, scrie News.ro , care publica marti un interviu cu fostul presedinte al Curtii Constitutionale, cu o zi inainte de decizia probabila a CCR in acest dosar.

Zegrean afirma, in acest interviu, ca trebuie sa avem incredere in functionari si spune ca, din cauza hatisului legislativ, cu 40.000 de acte normative in vigoare, nu-i greu sa gresesti.

In opinia lui Zegrean, nu mai sunt motive de amanare a deciziei Curtii in acest caz.

Potrivit News.ro, Zegrean arata ca ar fi 12 state in care se face inchisoare pentru abuz in serviciu, indicand Germania, Franta, Italia si Spania, in timp ce in Islanda nu se face inchisoare deloc, au un detinut pe an si acela "merge la serviciu si numai noaptea doarme la inchisoare".

Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA, avertiza, la sfarsitul saptamanii trecute, ca 42% din activitatea DNA o reprezinta dosare care au ca obiect infractiunea de abuz in serviciu.

Intrebata de News.ro daca ar interpreta dezincriminarea abuzului in serviciu ca pe o limitare a competentei procurorilor, Kovesi a spus: "Da. Dar nu va fi doar o limitare a competentei procurorilor, va fi o incetare a luptei anticoruptie in Romania".

In replica, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a transmis luni procurorului sef al DNA o solicitare publica de incetarea "a presiunilor asupra Curtii Constitutionale inaintea pronuntarii cu privire la constitutionalitatea abuzului in serviciu", potrivit Mediafax.

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita public procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, precum si liderilor de opinie, sa inceteze presiunile asupra Curtii Constitutionale inaintea pronuntarii cu privire la constitutionalitatea abuzului in serviciu, reglementat de Legea 78/2000", transmite UNJR, intr-un comunicat de presa.

Judecatorii sustin ca declaratiile Laurei Codruta, potrivit carora "o decizie a CCR in privinta abuzului in serviciu intr-un alt sens decat cel sustinut de DNA ar fi "o incetare a luptei anticoruptie in Romania" si "un semnal pe care statul roman il da: <<Gata, am luptat destul cu coruptia, nu mai trebuie sa luptam cu coruptia, nu mai trebuie sa investigam acest gen de fapte>>", reprezinta o forma de presiune asupra Curtii Constitutionale care e neconforma cu statutul de magistrat si principiul separatiei puterilor in stat".

--------------------------------

Curtea Constitutionala a Romaniei reia discutiile, miercuri, in cazul mai multor exceptii de neconstitutionalitate privind incriminarea abuzului in serviciu ridicate in mai multe dosare, potrivit Agerpres.

Printre dosarele in care s-a invocat aceasta exceptie se afla cele in care sunt vizati fosta sefa a DIICOT Alina Bica, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si fostul presedinte al CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu.

Potrivit site-ului CCR, in mai multe dosare s-a ridicat exceptia privind atat dispozitiile art. 297 alin. 1 Cod penal, cat si dispozitiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Art. 297 alin. 1 din Codul penal prevede ca fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

Art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie stipuleaza ca infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”