Abuzurile sexuale ale soldaților francezi și Căștilor albastre în Republica Centrafricană: Hollande și Ban exclud 'orice impunitate'

Abuzurile sexuale ale soldaților francezi și Căștilor albastre în Republica Centrafricană: Hollande și Ban exclud 'orice impunitate'

Președintele francez Francois Hollande și secretarul general al ONU Ban Ki-moon au declarat vineri că vor refuza 'orice impunitate' pentru soldații francezi și membrii misiunilor ONU de menținere a păcii acuzați de abuzuri sexuale în Republica Centrafricană, relatează AFP.

'În contextul noilor alegații privind abuzuri sexuale care ar fi fost comise de militarii MINUSCA (Misiunea ONU în Republica Centrafricană) și (forța franceză) Sangaris, președintele și secretarul general al ONU au exprimat aceeași voință de a stabili adevărul și de a refuza orice impunitate', afirmă Palatul Elysée într-un comunicat.

Francois Hollande s-a întâlnit cu Ban Ki-moon în marja unui summit privind siguranța nucleară organizat la inițiativa președintelui american Barack Obama.

Autoritățile franceze au transmis de miercuri justiției scrisoarea Înaltului Comisar pentru drepturile omului al ONU care face referire la noi alegații privind abuzuri sexuale comise de soldații din forța Sangaris, a indicat vineri Ministerul Apărării.

'Dacă faptele au fost stabilite, se vor adopta sancțiuni exemplare, în completarea răspunsului penal, care ține de autoritățile judiciare', a precizat ministerul.

Autoritățile franceze au fost informate că o echipă de la ONU a primit rapoarte conform cărora soldații francezi din Sangaris ar fi forțat tinere să întrețină raporturi sexuale cu animale în schimbul unei sume de bani.

Potrivit unui raport al ONG-ului AIDS-Free World, trei fete i-au spus unui ofițer al ONU că, în 2014, ele au fost dezbrăcate și legate de un militar din cadrul Sangaris în interiorul unei tabere, fiind apoi forțate să întrețină relații sexuale cu un câine. Fiecare a primit o mică sumă de bani, potrivit ONG-ului.

Ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre, a promis joi că va face lumină asupra acestor cazuri de abuzuri 'în mod special revoltătoare'.

Forța Sangaris face deja obiectul unei anchete a justiției franceze pentru alte presupuse cazuri de viol în țara devastată de ani de război.

Președintele francez a subliniat totuși vineri 'succesul militar, umanitar și politic' al ONU și al Sangaris în Republica Centrafricană, indicând că 'au fost evitate masacre, securitatea a fost restabilită și s-au organizat alegeri într-un cadru transparent și pluralist'.

ONU efectuează la rândul său o anchetă privind aceste noi acuzații împotriva soldaților francezi și din Căștile albastre ale ONU. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat joi 'profund șocat' de noile informații apărute în acest sens.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina