Academia Română protestează împotriva demiterii directorului Institutului de Fizică Nucleară de la Măgurele

Academia Română protestează împotriva demiterii directorului Institutului de Fizică Nucleară de la Măgurele

Academia Română protestează împotriva demiterii lui Nicolae Zamfir din funcţia de director general al Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" şi susţine că decizia luată de Ministerul Educaţiei pune în pericol finalizarea proiectului laserului de mare intensitate de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics - ELI-NP).

Într-un protest adresat ministrului Educaţiei, Monica Anisie, Biroul Prezidiului Academiei Române susţine că a luat act cu "profundă dezamăgire" de decizia de revocare a lui Nicolae Zamfir din funcţia de director general al institutului, decizie pe care o consideră "nejustificată".

"Cariera ştiinţifică, prestigiul şi rezultatele academicianului Zamfir în conducerea IFIN-HH şi a proiectului ELI-NP sunt de notorietate la nivel naţional şi internaţional. În virtutea colaborării dintre Academia Română şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ne-am fi aşteptat la un dialog, înainte de luarea unei asemenea grave decizii. Academia Română a dezavuat deja, prin punct de vedere făcut public în data de 21 mai 2020, acţiunile concertate de discreditare a României, a Centrului ELI-NP şi a atras atenţia, la acel moment, asupra evidenţei existenţei unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării ştiinţifice româneşti şi ale României. Membrii Academiei Române consideră că proiectul ELI-NP este reprezentativ pentru plasarea României pe harta ţărilor puternice în domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice", transmite sursa citată.

În opinia Academiei Române, demiterea lui Nicolae Zamfir ameninţă să blocheze evoluţia ascendentă a cercetării ştiinţifice româneşti la nivel mondial şi pune în pericol finalizarea proiectului ELI-NP.

"Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educaţiei şi Cercetării a directorului general al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotaţii mai largi, reprezentând o ameninţare reală de blocare a evoluţiei clar ascendente a cercetării ştiinţifice româneşti la nivel mondial. Proiectul ELI-NP înseamnă investiţii în tehnologii de vârf, unice în lume şi deja puse în funcţiune, înseamnă atragerea de specialişti de cea mai înaltă calificare din întreaga lume, valorificarea inteligenţei româneşti la cel mai înalt nivel şi, nu în ultimul rând, readucerea în România a tinerilor plecaţi tocmai din cauza lipsei infrastructurii performante de cercetare. Demiterea conducerii Institutului în momentul când ELI-NP începe să fie operaţional pune în pericol finalizarea proiectului, având grave consecinţe financiare şi afectând imaginea României. În aceeaşi măsură, gestul nejustificat al acestei demiteri ilustrează, din păcate, incapacitatea factorilor decizionali de a acţiona coerent şi predictibil şi de a arăta lumii că România are potenţialul şi capacitatea de a fi partener cu drepturi egale în cel puţin un domeniu de referinţă la nivel mondial: cercetarea ştiinţifică", mai spune Academia Română.

Biroul Prezidiului Academiei Române consideră că este de datoria celui mai înalt for de ştiinţă şi cultură al ţării să dezaprobe public astfel de practici şi să atragă atenţia asupra pericolului ca o administraţie neconsolidată în plan strategic să contribuie la distrugerea domeniului deschis de ELI-NP.

De asemenea, Academia Română trage un semnal de alarmă către Guvern, cerându-i să se implice în stoparea unor astfel de acţiuni "contrare" intereselor ţării noastre. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani