Accidentul de la Smolensk: Avionul s-ar fi dezintegrat în zbor (anchetator)

Accidentul de la Smolensk: Avionul s-ar fi dezintegrat în zbor (anchetator)

Șeful comisiei de anchetă privind prăbușirea avionului prezidențial polonez pe 10 aprilie 2010 la Smolensk a afirmat luni că o nouă analiză arată că aparatul s-a dezintegrat în zbor, înainte de a atinge solul, relatează AFP.

Waclaw Berczynski, care conduce o nouă comisie de anchetă, înființată de către guvernul conservator sosit la putere în 2015, a făcut declarația respectivă în ziua când se împlinesc șapte ani de la tragedia în care și-au pierdut viața președintele Lech Kaczynski și alte 95 de persoane, dintre care majoritatea erau înalte oficialități ale statului. Tragedia de la Smolensk va fi comemorată în cadrul a numeroase ceremonii, la care vor participa cele mai înalte autorități ale statului.

Potrivit partidului naționalist aflat la putere, Dreptate și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui decedat, prăbușirea nu a fost una accidentală, contrar a ceea ce a stabilit prima anchetă efectuată sub conducerea guvernului liberal al lui Donald Tusk. Prima anchetă ajunsese la concluzia unor erori umane și condiții meteorologice nefavorabile. Aparatul s-ar fi prăbușit la sol după ce s-ar fi destabilizat definitiv lovindu-se de un mesteacăn.

''Avionul a început să se dezintegreze și să piardă piese în aer. Ele au căzut pe pământ departe de mesteacănul cu pricina'', a spus Berczynski, în opinia căruia ''mesteacănul nu a avut nici o influență asupra catastrofei''. ''Se dăduse explicația potrivit căreia avionul s-a lovit cu o aripă de measteacăn și s-a răsturnat, ceea ce a cauzat catastrofa, dar nu este adevărat'', a adăugat el.

Anchetatorul, care a ajuns la această concluzie după analizarea conversațiilor dintre piloți și controlorii de trafic aerian ruși, a recunoscut totuși că ''nu cunoaște la ora actuală'' cauza catastrofei.

În această lună au fost trimise fragmente de avion la laboratoare străine pentru a căuta eventuale urme de explozibili, în timp ce justiția poloneză și-a anunțat intenția de a-i inculpa pe controlorii ruși pentru că au provocat ''intenționat'' catastrofa, teză respinsă imediat de Moscova.

Anchetatorii polonezi procedează în prezent la exhumarea tuturor celor 96 de victime pentru o verificare a cauzelor morții lor, în pofida opoziției exprimate de către o parte dintre familiile lor.

Avionul căzut la Smolensk îl transporta pe președintele Kaczynski și zeci de înalți responsabili ai statului care trebuiau să asiste la Katyn, în apropiere de Smolensk, la o ceremonie în memoria a mii de ofițeri polonezi uciși de poliția politică a lui Stalin în 1940.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

3 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Prima bombă în PSD! Dan Voiculescu și-a pus cârpele să demisioneze din partid și își face „grupare parlamentar…